Un veteran de război, ale cărui merite în apărarea ţării au fost recunoscute oficial prin medaliile acordate, a devenit „Cetăţean de onoare” al Sucevei, la 97 de ani, chiar de Ziua Bucovinei şi cu puţin timp înainte de sărbătoarea naţională de 1 Decembrie.
Evenimentul a avut loc la finele săptămânii trecute, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, în care, printr-un proiect iniţiat de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi, veteranul de război Nicolai Berariu a fost propus să primească titulatura de „Cetăţean de onoare al municipiului Suceava”.
„Ţinând cont de evenimentele majore pe care le sărbătorim acum, propun oferirea acestei titulaturi domnului Nicolai Berariu, veteran de război, care ar fi trebuit să fie deja cetăţean de onoare de mai multă vreme. Este un om deosebit, un cetăţean cu spirit civic, care deşi are o vârstă înaintată, este destul de vioi. Este un act de dreptate să-i oferim acum acest titlu, pentru că dacă n-ar fi fost el şi mulţi alţii asemeni lui, probabil că nu mai puteam noi sărbători acum acest moment important”, a spus primarul Ion Lungu, care i-a oferit, pe lângă diploma de „Cetăţean de onoare”, un album foto cu Ziua Bucovinei şi o medalie cu România Mare.
Proiectul a fost adoptat în unanimitate de consilierii locali prezenţi la şedinţă, după ce veteranul de război le-a povestit cu o acurateţe uimitoare despre acţiunile la care a luat parte pe front, în ţară şi peste hotare.
Nicolai Berariu s-a născut pe 15 septembrie 1922 în comuna Vornicenii Mari din judeţul Suceava şi a luptat pe front, în regimentele 29 şi 3 Infanterie, în două etape ale celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, acesta locuieşte în Suceava, în zona Zamca, fiind văzut adeseori prin autobuzele TPL, cu care circulă prin oraş, la cumpărături.
Datorită faptelor sale, a fost decorat în 1945 cu medalia „Bărbăţie şi credinţă”.
Ulterior, pentru serviciile militare aduse Statului Român, Preşedintele i-a acordat medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial 1941 -1945”.