Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, celebrată în data de 1 decembrie, a fost un prilej pentru ca medicul şef al secţiei Boli infecţioase din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Monica Terteliu, să transmită un apel la nediscriminarea persoanelor HIV pozitive. Dr. Terteliu a subliniat că infecţia cu virusul imunodeficienţei umane este nu doar o problemă medicală, ci şi una psihosocială şi economică. „Creşterea numărului de cazuri diagnosticate – 15 cazuri noi, în 2019, în judeţul Suceava, conduce la căutarea de noi programe de informare a populaţiei generale, în vederea prevenirii transmiterii virusului HIV”, a afirmat medicul infecţionist.
Dr. Terteliu a explicat că virusul imunodeficienţei umane se transmite de la o persoană infectată pe trei căi specifice: sexuală, prin relaţii sexuale neprotejate; materno-fetală, de la mamă la copil, atunci când mama nu este diagnosticată anterior sau în timpul sarcinii; prin sânge sau utilizarea în comun a seringilor, în cazul toxico-dependenţilor.
Potrivit medicului, transmiterea sexuală rămâne în continuare principala cale de transmitere, de aceea este indicată testarea periodică pentru depistarea la timp a infecţiei cu virusul HIV, testare care se poate face în orice laborator de analize, în condiţii de confidenţialitate. „Subliniem şi insistăm asupra importanţei adoptării unui comportament responsabil, care să asigure prevenirea transmiterii infecţiei cu virusul HIV. În cazul pacienţilor diagnosticaţi şi aflaţi în tratament, s-au făcut progrese semnificative în privinţa medicaţiei antiretrovirale, care împiedică multiplicarea virusului în organism şi scade riscul de transmitere a acestuia. Astfel, persoanele pot duce o viaţă normală, iar progresia către boală este stopată”, a precizat dr. Terteliu.
Ea a arătat că virusul HIV nu se transmite prin simpla convieţuire a persoanelor, prin strângere de mână, îmbrăţişare, tuse sau strănut, prin sărut, salivă, transpiraţie sau lacrimi, ţânţari sau alte insecte, toaletă sau obiecte de toaletă (săpun, prosop), piscine, tacâmuri, veselă, birouri, bănci şcolare, jucării, scaune, computere sau telefoane, echipament sportiv. Prin urmare, mesajul specialiştilor este: „Nu discrimina o persoană HIV pozitivă, este un om la fel ca tine! Susţine persoana infectată, nu o stigmatiza!”.