Deliberativul judeţean a aprobat, în ședinţa de miercuri, solicitarea Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, de reducere a tarifelor pentru serviciile medicale la cerere practicate în Compartimentul de Cardiologie intervenţională. Noile tarife vor intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2020.
Scăderea tarifelor poate fi practicată de spital ca urmare a angajării de medici specialiști în cadrul spitalului. În ședinţa deliberativului, președintele CJ, Gheorghe Flutur, a prezentat noile preţuri pe care le vor plăti pacienţii cu afecţiuni cardiace cronice care nu doresc să se înscrie pe lista de așteptare și doresc să li se efectueze intervenţia în timpul cel mai scurt.
Astfel, tariful pentru coronarografie scade de la 1.500 de lei la 600 de lei; angioplastia cu un stent DES (drug eluting stent), de la 11.900 de lei la 2.500 de lei; angioplastie cu două stenturi DES, de la 16.900 de lei la 3.500 de lei; angioplastie cu trei stenturi DES, de la 21.500 de lei la 4.500 de lei; angioplastie cu un stent BMS (bare metal stent), de la 7.650 de lei la 1.500 de lei; angioplastie cu două stenturi BMS, de la 10.350 de lei la 1.800 de lei; angioplastie cu trei stenturi BMS, de la 12.900 lei la 2.200 lei; angioplastie coronariană fără stent/aspiraţie de tromb, de la 5.500 lei la 1.000 lei.
Preţul pentru tentativa de recanalizare scade de la 5.500 de lei la 800 de lei.
Indicaţiile principale pentru angioplastia cu stent sunt în cazul în care există îngustări scurte, pe una, două artere ale inimii (artere coronare), care produc simptome importante, precum intoleranţa la efort sau dureri în piept la eforturi mici, precum și în urgenţă, în cazul infarctului de miocard, dacă pacientul se prezintă la spital în timp scurt, de maxim câteva ore de la începutul infarctului.
Astfel, intervenţia se poate realiza programat sau în urgenţă, în funcţie de situaţie. Stenturile sunt de tip BMS simple, confecţionate din diferite metale, și DES, impregnate cu o substanţă care previne depunerea în exces de celule pe suprafaţa stentului, cu risc mai mic de înfundare a arterei după procedură.
Tarifele propuse spre aprobare de spital au fost stabilite ţinând cont de tariful decontat de Casa de Asigurări de Sănătate și de tarifele practicate de celelalte instituţii sanitare publice sau private din Suceava și din ţară.
Directorul medical al Spitalului de Urgenţă Suceava, dr. Mircea Macovei, a declarat, miercuri, că la această oră lista de așteptare pentru stenturi cuprinde 55 de pacienţi, intervenţiile urmând a fi realizate în decembrie, ianuarie și februarie. Dr. Macovei a afirmat că în Compartimentul de Cardiologie intervenţională al spitalului se montează 40 de stenturi lunar, astfel încât programările depind atât de urgenţe – infarct miocardic acut, cât și de numărul de stenturi de care are nevoie un pacient.