Doi tineri medici chirurgi, recent recrutaţi de Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, au efectuat intervenţii medicale complexe, în premieră pentru această unitate medicală.
Chirurgul vascular Lucian Iacob a aplicat o tehnică hibridă pentru a reface circulaţia sangvină a piciorului unui pacient în vârstă de 60 de ani, care suferise anterior o amputaţie a labei piciorului și post-operator nu se vindecase bontul de amputaţie. Medicul a explicat că starea pacientului respectiv nu permitea ca acesta să fie supus unei mari operaţii chirurgicale, astfel încât a fost necesară aplicarea unei tehnici combinate, de chirurgie vasculară și radiologie intervenţională, foarte complexe, pe care bolnavul să o poată suporta.
„Cazul a fost rezolvat, evoluţia post-operatorie este bună”, a declarat, ieri, dr. Iacob.
Acesta este angajat al spitalului sucevean de 6 săptămâni. A spus că a profesat 7 ani în Irlanda și 6 luni în Marea Britanie, după care la începutul acestui an a decis să revină în România, la Iași.
Prima opţiune a fost pentru o clinică universitară, dar din cauză că aceasta suferea în ceea ce privește dotarea, a plecat la un spital privat din Iași, unde a lucrat două luni, până când a primit o ofertă din partea spitalului din Suceava. „Am găsit aici tot ce am avut nevoie. Este un mediu prielnic atât din punct de vedere financiar, cât și al dotărilor”, a afirmat medicul, care a subliniat că dotarea unităţii medicale a fost factorul decisiv. ”Noi suntem mulţi, dar spitale dotate sunt puţine”, a spus el.
Complexitatea serviciilor medicale, la nivelul clinicilor universitare
Directorul medical al spitalului, dr. Mircea Macovei, a subliniat, la rândul său, că la Suceava „s-a deschis calea către bypass ( n.r. tehnică de realizare a unei căi alternative de irigare cu sânge a zonelor în care artera nativă este sever îngustată sau înfundată), către intervenţii arteriale complicate, ceea ce pentru noi este un pas foarte important”. De asemenea, dr. Lucian Iacob asigură și urgenţele în cazurile de politraumă, ceea ce permite rezolvarea acestor probleme local, fără să mai fie trimiși pacienţii la alte clinici.
Un alt chirurg nou venit la Spitalul de Urgenţă Suceava este dr. Gelu Duprii, specializat în chirurgie maxilo-facială la clinici din Iași și Madrid. Acesta a operat cu succes un pacient în vârstă de 70 de ani, cu o tumoră la buză și metastaze la ganglionii din zona gâtului. Dr. Dupreii a arătat că dacă prima etapă a intervenţiei, extirparea procesului tumoral de la buză, nu a fost o operaţie dificilă, a doua etapă, de extirpare a ganglionilor, a durat 6 ore și asta din cauza zonei de lucru – pe vena jugulară și arterele carotide, până la baza craniului. „Dacă ne limitam doar la prima etapă, în maximum 2 ani pacientul ar fi murit. Acum, speranţa de viaţă crește la 8-10-12 ani, depinde de modul de viaţă pe care îl va adopta pacientul și dacă renunţă la fumat. Pacientul este bine, astăzi va fi externat, va urma radio-chimioterapia. Mă bucur că am reușit să facem această intervenţie”, a afirmat medicul.
Dr. Macovei a apreciat reușitele mai tinerilor săi colegi și a declarat că în spital există toate condiţiile pentru servicii medicale de mare complexitate, similare cu cele oferite în clinicile universitare, atât din punct de vedere al dotării, cât și al acoperirii cu specialiști.