Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava şi-a sporit ieri efectivul cu 25 de persoane. Este vorba de 19 absolvenţi ai promoţiei din acest an a Şcolii de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, dintre aceştia 13 urmând a fi repartizaţi pe ordine publică, iar ceilalţi 6 la Serviciul Judiciar şi Economic. Celor 19 tineri absolvenţi li s-au alăturat şi 6 poliţişti cu ceva vechime, care au venit prin transfer din alte judeţe. Totuşi, deficitul de personal la nivelul IPJ Suceava rămâne unul important. Potrivit comisarului-şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, până ieri, din cele 1.350 de posturi din organigramă erau ocupate doar 1.188, ceea ce reprezenta 88%. Chiar şi prin venirea celor 25 de poliţişti, deficitul de personal rămâne unul care dă mari bătăi de cap celor îşi desfăşoară activitatea.
Comisarul Marius Ciotău, preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor, organizaţia Suceava, a declarat însă că cifrele nu prezintă realitatea aşa cum este ea în teren. În fapt, numărul posturilor libere este mult mai mare, şi asta pentru că un număr foarte mare de poliţişti, femei sau bărbaţi, se află în concediu de creştere a copilului, iar ceilalţi colegi trebuie să-i suplinească.
„Singura soluţie ar fi cea care deja funcţionează foarte bine în Justiţie, respectiv angajări temporare. Atâta vreme cât o persoană este în concediu de creştere a copilului, nimeni nu-i poate lua locul pentru a-i suplini lipsa, iar atribuţiile se distribuie celorlalte persoane, lucru care nu este normal”, a declarat comisarul Marius Ciotău.
Preşedintele CNP Suceava a arătat că situaţia este dificilă spre foarte gravă în mediul rural, acolo unde lipsa de personal este de circa 25%.
„Nu ar trebui să existe post de poliţie comunal fără minim 5 agenţi, iar secţiile rurale să aibă în activitate un număr de 10 persoane. În mediul rural avem cea mai mare fluctuaţie de personal, aspect care este şi firesc, dacă ţinem cont de condiţiile jenante în care trebuie să ne derulăm activitatea: fără maşini, cu sedii care cad pe noi şi fără căldură pe timp de iarnă. Nu este de mirare că cei mai mulţi dintre poliţiştii care lucrează în astfel de condiţii îşi doresc şi, de cele mai multe ori reuşesc, să se transfere la unităţi din mediul urban”, a mai spus comisarul Marius Ciotău.