Apropierea sărbătorilor de iarnă intensifică verificările efectuate de medicii veterinari, atât pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, cât şi pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA), a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, dr. Dănuţ Corneanu.
Acesta a arătat că în următoarea perioadă comercializarea şi consumul de alimente de origine animală creşte considerabil, astfel că începând de joi, 28 noiembrie a.c., până în data de 7 ianuarie 2020, va creşte şi numărul de controale sanitar-veterinare pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă, asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică produsele de origine animală, îndeosebi carnea de porc destinată consumului uman.
Printre măsurile tehnico-administrative anunţate de dr. Corneanu se numără controale în târgurile de animale, în toate pieţele agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi procesare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală - carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.. De asemenea, vor fi verificate unităţile de alimentaţie publică de tipul pensiunilor turistice/agroturistice, restaurantelor, cantinelor, bufetelor, unităţi de tip catering, cofetării/patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie etc.
„La nivelul DSVSA şi al circumscripţiilor sanitar-veterinare este asigurată permanenţa, este afişat programul de lucru, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică şi zilele libere, locaţiile unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect/neconformitate cu privire la nerespectarea normelor sanitar veterinare”, a declarat dr. Dănuţ Corneanu, care a precizat că în toate pieţele agroalimentare în care se vând carne şi alte produse de origine animală este asigurat personalul sanitar-veterinar inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Nu cumpăraţi carne şi lactate dintre blocuri sau din portbagajul maşinilor!
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitar-veterinare, se va constata că nu sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare de funcţionare se vor aplica sancţiuni contravenţionale, suspendarea sau interzicerea activităţii.
În ceea ce priveşte prevenirea apariţiei şi răspândirii PPA, directorul DSVSA a afirmat că se vor constitui echipe mixte cu reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei Suceava, atât în trafic, cât şi în târgurile de animale/pieţe agroaliomentare din judeţ pentru a se verifica modul în care sunt respectate restricţiile privind circulaţia animalelor.
Vor fi verificate în trafic şi mijloacele auto proprietate personală, în vederea verificării mişcării porcilor vii, proveniţi din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate, precum şi a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci din exploataţiile situate în zonele cu restricţii.
Dr. Dănuţ Corneanu a subliniat necesitatea de a se efectua examenul trichineloscopic pentru carnea obţinută de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii şi a recomandat populaţiei să cumpere carne de porc şi produse din carne de porc numai din unităţi autorizate înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
„Recomandăm populaţiei ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală să nu se facă din spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor, locuri în care nu sunt asigurate controlul sanitar-veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare”, a mai spus şeful DSVSA Suceava. Neregulile în domeniul siguranţei alimentelor pot fi sesizate şi la numărul de telefon cu apelare gratuită (tel. Verde) 0800.826.787.