Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 277 (7278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

PNDL 1

Reabilitări de peste 400.000 de euro, la școala din Fântâna Mare, la peste 60 de ani de la inaugurare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială ”Ion Muceleanu” din comuna Fântâna Mare vor învăţa în condiţii moderne, după ce unitatea a fost reabilitată şi modernizată în cadrul unui proiect din Programul Național de Dezvoltare Locală I (PNDL I).

Investiția care a vizat reabilitarea și extinderea Corpului A al școlii s-a cifrat în jurul sumei de 2.100.000 de lei (peste 435.000 de euro), fiind prima lucrare de reabilitare de care clădirea a avut parte din 1956, de când a fost inaugurată.

Lucrările s-au derulat din aprilie 2017 până în noiembrie 2019, pe parcursul a doi ani și jumătate, schimbând radical aspectul unității.

„Clădirea este din 1956, iar singura lucrare de care a beneficiat de-a lungul timpului a constat în înlocuirea acoperișului din țiglă cu tablă, în 2002. Înainte de aceste lucrări, planșeul era din scândură cu stuf și plasă de sârmă, deasupra având un strat de pământ, toaletele erau în curtea școlii, nici nu se putea pune problema de obținerea avizelor de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Pompieri. Acest corp al școlii era într-o stare deplorabilă, necorespunzătoare”, a menționat primarul comunei, Vasile Mucilenița.

Acesta a arătat că proiectul a fost depus în 2016, prin PNDL 1, a fost admis la finanțare în septembrie 2016, iar în luna aprilie a anului 2017 au început lucrările.

 

Extindere

Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare, suprafața unității a fost extinsă, cuprinzând, în prezent, patru săli de clasă, laborator, două vestiare cu duș pentru băieți și fete, grupuri sanitare, cancelarie, sală de consiliere pentru elevi și părinți, bibliotecă, arhivă, birouri pentru personalul auxiliar, spațiu de depozitate pentru produsele alimentare din programul ”Laptele și cornul”.

De asemenea, unitatea beneficiază de apă curentă și canalizare, instalație electrică nouă, tâmplărie și mobilier noi, au fost instalate o centrală pe lemne, senzori de fum, iar fiecare intrare a fost dotată cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Cei 70 de elevi de gimnaziu vor intra în clase începând din al doilea semestru al acestui an școlar. Pe durata lucrărilor, aceștia au învățat în celălalt corp al clădirii, B, însă asta a dus la supraaglomerarea unității și organizarea programului școlar în două schimburi.

„Pentru anul viitor vrem să investim într-un teren de sport cu gazon artificial și nocturnă, trebuie să terminăm curtea școlii, să împrejmuim unitatea, sunt permanent lucruri de făcut”, a mai adăugat Mucilenița. Acesta a menționat că după ce lucrările vor fi recepționate va demara procesul de obținere a autorizațiilor de securitate la incendiu și sanitară de funcționare.

În comună funcționează școala ”Ion Muceleanu” (corp A și B) și Grădinița cu Program Normal Cotu Băii.

 

Psiholog școlar pentru consilierea elevilor și părinților

Primăria a anunțat, de asemenea, că intenționează să angajeze un psiholog școlar pentru consilierea atât a elevilor, cât și a părinților. Acesta va fi angajat al primăriei, nu al școlii, întrucât unitatea nu poate face angajări.

„Vrem să avem un psiholog în școală începând cu anul 2020 pentru consilierea copiilor cu părinți plecați peste hotare, a copiilor cu probleme în familie, pentru orientare în carieră, dar și pentru consilierea părinților aflați în situații dificile”, a mai spus Vasile Mucilenița.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reabilitări de peste 400.000 de euro, la școala din Fântâna Mare, la peste 60 de ani de la inaugurare.
 Vizualizări articol: 1682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Reabilitări de peste 400.000 de euro, la școala din Fântâna Mare, la peste 60 de ani de la inaugurare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de vinete ușoară, cu susan și smântână Este o delicioasă adaptare a unei rețete turcești/grecești/arabe la ingrediente mai ușor de găsit prin magazinele românești. Salata de vinete astfel obținută este la fel de gustoasă precum versiunea cu maioneză, dar mult mai ușoară și mai... Citeşte