Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava va asigura independenţa unităţii medicale în caz de avarie şi va mări gradul de siguranţă, în ceea ce priveşte consumul de apă tehnologică, necesară actului medical, cât şi de apă potabilă. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la spital, că au fost schimbate o serie de conducte, s-au realizat două subtraversări de la spitalul nou la către spitalul vechi, iar acum se lucrează la cele două bazine cu capacitate de 300 de metri cubi fiecare.
O bună parte dintre conducte erau din 1966, când a fost construit spitalul nou.
Startul lucrărilor, efectuate de Loial Impex Suceava, Preparatory Work Horodnic şi Siacs Măriţei, a fost dat în data de 22 iulie a.c., cu termen de finalizare 11 ianuarie 2020. Investiţia, în valoare de 4,9 milioane lei, va duce la alimentarea cu apă a spitalului prin sursă proprie de apă prin puţuri la mare adâncime, echipate cu pompe submersibile. Noul sistem de alimentare cu apă are staţie de pompare apă atât pentru consum, cât şi staţii de pompare apă pentru incendiu interior şi exterior, precum şi rezervor de acumulare apă, grup electrogen de avarie etc.
O altă investiţie importantă aflată în derulare acum este supraînălţarea corpului D pentru construirea a patru noi săli de operaţie. Necesitatea acestora vine din creşterea numărului de intervenţii chirurgicale, de la 12.258 în anul 2014, la 13.412 intervenţii în 2018.
În 10 ani, spitalul a investit în dotare 26 de milioane de euro
Gheorghe Flutur a arătat că noile săli de operaţie vor avea dimensiuni mai mari, de aproximativ 60 mp, faţă de cele existente deoarece specialităţi precum neurochirurgie, chirurgie vasculară, cardiologie intervenţională şi ortopedie necesită spaţii mai ample, precum şi spaţii anexe corespunzătoare. „O investiţie curajoasă”, a spus Flutur, referindu-se la complexitatea lucrărilor. Acestea sunt executate de o asocierea de patru firme din Iaşi - Conest SA, Dacorum Grup SRL, Clima Therm Center T SRL şi Sam Concept SRL. Valoarea contractului este de 25,39 milioane de lei, cu termen de execuţie 30 iunie 2020.
Gheorghe Flutur a mai afirmat că valoarea investiţiilor în dotarea cu echipamente şi aparatură medicală efectuate în perioada 2009 -2018 a fost de 19 milioane de euro. Anul 2019 a fost „de vârf”, din această perspectivă, investiţiile în dotare ridicându-se la 7 milioane de euro. Printre cele mai complexe sunt cele în PET -CT şi SPECT – CT, angiograf, sistemul de litotriţie, mese de operaţie radiotransparente, incubatoare pentru neonatologie etc.
La investiţia în aparatură s-a adăugat recrutarea de personal. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat că în această perioadă au fost angajaţi peste 150 de medici, precum şi psihologi, kinetoterapeuţi şi asistenţi medicali. Rîmbu a subliniat că politica de resurse umane a spitalului rămâne „prudentă” pentru a menţine sub control cheltuielile de personal. El a spus că dacă „unele spitale din nordul ţării”, la 900 de paturi au 2.200 de angajaţi, spitalul din Suceava acoperă 1.200 de paturi cu aproape 1.600 de angajaţi.