Deputatul USR de Diaspora, câmpulungeanul Daniel Popescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, s-a adresat Ministerului Sănătăţii pentru a solicita în mod expres revizuirea procedurii de eliberare a cardului de sănătate, astfel încât cererea de eliberare să nu se mai facă direct de către solicitant, ci prin intermediul unei platforme digitale, aşa cum se întâmplă în alte state membre UE.
În opinia lui Daniel Popescu, „este ruşinos faptul că în anul 2019 toate statele UE, în afară de România, deţin platforme online sau digitale pentru solicitarea şi completarea cererii de eliberare a cardului european de sănătate. Sunt totuşi bucuros să aflu că, ulterior interpelării mele, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ia în calcul posibilitatea dezvoltării unei aplicaţii informatice care să nu mai facă obligatorie deplasarea solicitantului la casa de asigurări de sănătate, iar cererea de eliberare a cardului să poată fi transmisă online. Este un pas înainte, pe care nu pot decât să îl salut şi aştept, bineînţeles, lansarea viitoarei aplicaţii online”.
El a precizat că solicitarea a fost făcută în urma unor audienţe la cabinetul parlamentar cu românii care călătoresc în străinătate şi se înscrie în vastul obiectiv de debirocratizare şi digitalizare a procedurilor administrative care vizează relaţia dintre instituţii publice şi cetăţeni, obiectiv pe care USR şi l-a asumat încă de la începutul activităţii sale în Parlament. Deputatul de diaspora i-a semnalat ministrului Sănătăţii că actualmente procedura de eliberare a cardului european de asigurări sociale de sănătate este una destul de birocratică, fiind necesară îndeplinirea unor formalităţi care impun imprimarea unei cereri-tip disponibile online şi completarea acesteia, urmată de depunerea ei personal de către solicitant la sediul Casei de Asigurări de Sănătate.
„În prezent, această procedură este dificilă şi anevoioasă atât pentru solicitant, cât şi pentru lucrătorii Caselor de Asigurări de Sănătate, pe când alternativa la o astfel de abordare, şi anume digitalizarea procedurii, face ca paşii pentru obţinerea unui card european de sănătate să poată fi parcurşi mult mai rapid şi fără costuri suplimentare. În alte state membre UE, procedura eliberării cardurilor a fost îmbunătăţită încă din primii ani de la aderare, iar acum este oferită posibilitatea depunerii cererii şi a documentelor necesare printr-o aplicaţie online”, a încheiat Daniel Popescu.