Săptămâna viitoare, sucevenii sunt invitați să voteze propunerile de proiecte care să fie realizate din bugetarea participativă a anului 2020, pe site-ul municipalității, la secțiunea „Implicat”.
„S-a terminat etapa de depunere a proiectelor pentru bugetarea participativă. S-au depus 32 de proiecte pe mobilitate, siguranță rutieră, infrastructură, spații verzi, locuri de joacă, digitalizare, activități sportive, asistență socială.
Din start trei proiecte nu sunt eligibile, deoarece valoarea maxim admisă a unui proiect este de 100.000 de euro. Săptămâna aceasta facem o primă selecție, vedem care sunt compatibile și pot fi incluse în bugetul primăriei, iar în perioada 25 – 29 noiembrie are loc votarea”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Valoarea totală a proiectelor propuse este de peste 3,5 milioane de euro, în vreme ce valoarea maximă a bugetului participativ, conform deciziei de Consiliu Local, este de un milion de euro.
Tocmai de aceea, în perioada 2-13 decembrie are loc selecția finală a proiectelor, astfel încât pe 15 decembrie să fie incluse în proiectul de buget pe 2020.
„Mulțumesc sucevenilor care au depus aceste proiecte, prin care arată interes pentru bugetarea participativă. Vom face clasamentul final și cele care se pot face și se încadrează în bugetul alocat le vom pune în practică”, a adăugat edilul sucevean.
Pentru a fi validate în cadrul procesului de bugetare participativă propunerile de proiecte trebuie să fie de competența Primăriei Municipiului Suceava, să nu contravină reglementărilor regulamentului sau altor prevederi legale în vigoare, să nu genereze cheltuieli de mentenanţă şi funcţionare importante şi să îndeplinească criteriile de eligibilitate.
Bugetul participativ a fost introdus prima dată în bugetul local pentru 2018, prin inițiativa primarului Ion Lungu, inițial proiectele fiind selectate în urma discuțiilor pe cartiere, ulterior fiind dezvoltată platforma online de depunere și selectare prin vot.