Rezultatele alcoolemiilor din sânge și urină, atât în cazul celor vii, cât și al decedaților, sunt stabilite mult mai rapid și mai precis, în urma deschiderii noului laborator de toxicologie al Serviciului Județean de Medicină Legală Suceava, o investiție de 100.000 de euro. Laboratorul era foarte necesar și așteptat în condițiile în care în cea mai mare parte a acestui an, timp de aproximativ nouă luni de zile, când la Suceava nu a existat laborator funcțional, probele au fost transportate la Iași și la Neamț, ceea ce presupunea timp pierdut cu transportul pentru polițiști, rezultate care veneau mai greu și bani pierduți de Serviciului Județean de Medicină Legală Suceava, care, firesc, nu mai presta acest serviciu atât de des și de necesar în cadrul dosarelor penale.
Doctorul Lăcrămioara Balan, șefa Serviciului Județean de Medicină Legală Suceava, a declarat că noul laborator respectă în totalitate standardele europene în domeniu și era absolut necesar având în vedere înlocuirea vechii metode de dozare a alcoolemiei cu cea nouă, în vederea creării unui sistem unitar de determinare a alcoolemiilor la nival național.
Noul laborator a fost achiziționat din fondurile proprii ale instituției de medicină legală sucevene încă din 2017, însă a putut fi pus în funcțiune după doi ani, în condițiile în care licitația privind găsirea unui spațiu s-a derulat în mai multe rânduri fără succes. Până la urmă s-a găsit spațiul necesar, format din trei încăperi distincte, așa cum cer standardele, în Policlinica Areni, unde se află și sediul Serviciului de Medicină Legală Suceava.
Cel mai important este că prin acest laborator alcoolemia se stabilește mai rapid și mai precis, prin măsurarea unui număr mare de probe și prin asigurarea protecției rezultatelor analizelor.
„Sistemul reține în memorie toate rezultatele determinărilor cu graficele corespunzătoare și asigură siguranță sporită în exploatarea probelor de către personal’, a mai punctat doctorul Lăcrămioara Balan.
Serviciul Județean de Medicină Legală Suceava s-a situat în ultimii ani constant între primele două-trei din țară la capitolul volum de probe analizate în vederea stabilirii alcoolemiilor.
Laboratorul toxicologic a devenit funcțional pentru probe de la decedați de la 1 octombrie, iar o lună mai târziu, de la 1 noiembrie, și pentru stabilirea alcoolemiilor în cazul persoanelor vii, cel mai adesea ale șoferilor depistați în trafic de polițiști cu alcoolemie în aerul expirat.
Conform procedurilor, rezultatul alcoolemiei în aerul expirat este indiciu de comitere a faptei, în baza sa deschizându-se un dosar penal, însă rezultatul probei biologice de sânge este cel oficial, în baza căruia inculpatul este pus sub acuzare și răspunde penal în fața legii.