Doar opt procesatori de carne de porc din România, toţi din judeţul Suceava, nu au interdicţie de export din partea Comisiei Europene, şi asta pentru că judeţul nostru este singurul din România în care s-a reuşit prevenirea apariţiei pestei porcine africane. Decizia 2019/1900 a Comisiei Europene din 12 noiembrie 2019 a fost comunicată de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava firmelor care au liber la export. Directorul executiv al DSVSA Suceava, dr. Dan Corneanu, a declarat, ieri, că este vorba despre firmele Carpatis Suceava, Rogelya Fălticeni, Raitar Suceava, Superstar Rădăuţi, Harald Măzănăeşti, Killer Horodnic de Jos, Facos Suceava şi Bicarus Bilca, toate autorizate pentru schimb intracomunitar şi export de produse (carne de porc tranşată, produse din carne etc.) şi export în pieţe terţe.
Fără interdicţii îşi pot desfăşura activitatea şi alte peste 20 de carmangerii înregistrate sanitar-veterinar la DSVSA Suceava, care îşi pot comercializa produsele pe teritoriul naţional, precum şi şapte ferme de porci, din care la acest moment sunt populate doar două, cu circa 4.000 de capete de animale.
Medicul veterinar Dan Corneanu şi-a exprimat mulţumirea că măsurile severe de prevenţie aplicate de DSVSA, Prefectură, Poliţie şi toate celelalte structuri implicate şi acceptarea acestora de către populaţie au făcut ca boala să nu treacă dincoace de graniţele Sucevei. „Având în vedere numărul redus de porci şi scăderea acestuia în continuare, dat fiind apropierea Crăciunului, sperăm să putem ţine în continuare situaţia sub control şi să menţinem judeţul Suceava liber de pestă porcină africană”, a declarat dr. Corneanu, menţionând că îi va preda succesorului său la conducerea DSVSA o situaţie foarte bună din punct de vedere epidemiologic.
Prefectura Suceava şi Comitetul Local de Combatere a Bolilor au instituit, încă din 2016, un grad de alertă crescut în judeţ, cu reguli de bio-securitate sporite, în urma cazurilor de pestă porcină africană din Ucraina. În acest an, când boala a apărut în judeţul Botoşani, DSVSA Suceava şi poliţia au instituit măsuri suplimentare de protecţie, prin organizarea de filtre mixte la intrările în judeţul Suceava şi un control sever al circulaţiei animalelor şi produselor şi subproduselor din carne de porc.