La începutul acestei săptămâni, în Sala de Festivităţi a Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus s-a desfășurat un eveniment comemorativ dedicat personalităţii istoricului Ion Nistor, la împlinirea a 57 de ani de la trecerea la cele veşnice.
Potrivit organizatorului, la eveniment au participat, într-un cadru festiv, mai multe personalităţi locale marcante pentru cultura şi istoria Bucovinei, alături de cadre didactice şi elevi ai liceului, evenimentul devenind o tradiţie încă din anul 2012.
Evenimentul a fost deschis de directorul liceului, profesor Angelo Cătălin Bărbuţă, care a evocat personalitatea complexă a istoricului, omului politic, de literatură şi patriotului Ion Nistor, cât şi importanţa acesteia pentru Bucovina şi pentru evenimentele istorice ale zonei.
În continuare, Stareţul Mănăstirii Putna, Arhimandritul Melchisedec Velnic, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat o slujbă de pomenire a marelui istoric şi a ţinut un cuvânt de învăţătură despre martirul Ion Nistor, cel care a suferit urgia prigonirii comuniste prin încarcerarea în temniţa de la Sighet, dar care nu a renunţat şi nu a cedat în faţa sistemului comunist din dragoste de neam şi ţară, devenind un simbol al răbdării şi iubirii de patrie.
În acelaşi spirit solemn, profesorul şi cercetătorul dr. Daniel Hrenciuc şi-a lansat cartea „Familia Flondor versus destinul Bucovinei istorice”, în care acesta elogiază importanţa omului politic Ion Nistor în istoria şi politica Bucovinei. Evocarea personalităţii lui Ion Nistor a fost completată de intervenţia membrilor Societăţii pentru Cultură şi Literatură din Bucovina, în persoanele profesorilor Luca Bejenaru şi Emil Ianoş, care au evidenţiat valoarea sa de profesor, autor şi „îndrumător al unei generaţii de poeţi”.
Ca dovadă a aprecierii faţă de marele cărturar Ion Nistor şi faţă de ceea ce a realizat cu inima şi cu fapta pentru unitatea românilor, Dan Mutescu, absolvent al liceului, student al Universității ”Al. I. Cuza” Iaşi, şi-a prezentat studiul elaborat cu privire la personalitatea omului politic Ion Nistor. De asemenea, eleva Isabelle Dimitria Bahnean, din clasa a XII-a F, şi-a prezentat discursul comemorativ dedicat patronului spiritual al liceului, discurs care poate reprezenta vocea unei generaţii crescute departe de comunism, dar care, prin lectură, reuşeşte să înţeleagă că importanţa lui Ion Nistor nu stă doar în numele dat liceului, ci în valorile personalităţii marelui universitar pe care fiecare elev ar trebui să şi le însuşească: autodepăşirea propriei condiţii umane şi sociale, importanţa educaţiei la un nivel profund, implicarea în cauzele care pot marca evoluţia unei naţii.
În încheiere, grupul vocal-tradiţional „Cetiniţa”, condus de prof. Ana Maria Cotos, a încântat auditoriul printr-un colaj de cântece patriotice. De asemenea, grupul vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan noi oşteni”, îndrumat de prof. Vasile Schipor, şi-a lansat DVD-ul „Destin bucovinean. Masacrul de la Fântâna Albă”, DVD apărut în amintirea victimelor masacrului de la Fântâna Albă, în el oglindindu-se, prin cânt şi poezie, drama românilor bucovineni despărţiţi de patria mamă.