Stadiul pregătirilor pentru intervențiile necesare în sezonul rece, făcute de către firma Diasil, care se ocupă de salubrizarea stradală și deszăpezirea municipiului reședință de județ, a fost verificat joi dimineață de primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu viceprimarul Lucian Harșovschi și personalul de specialitate din primărie.
După inspectarea parcului auto pregătit să intervină în caz de polei, ninsori și alte fenomene specifice sezonului rece, care afectează atât traficul rutier, cât și cel pietonal, edilul sucevean s-a declarat mulțumit, remarcând creșterea numărului de utilaje, diversitatea acestora, dar și buna aprovizionare cu material antiderapant.
„Firma Diasil este pregătită pentru intervenție, sunt foarte multe utilaje – 31 de autospeciale multifuncționale, două încărcătoare frontale, plus trei motofreze de zăpadă pentru trotuare și 11 sărărițe manuale pentru trotuare înguste. În același timp avem stocuri de antiderapant suficiente – 1200 de tone de sare și 250 de tone de nisip, care sunt suficiente pentru trei luni de zile de iarnă. Rămâne ca prioritate intervenția pe bulevardele principale în caz de ninsori ori îngheț, urmând ca imediat după să se intervină și pe drumurile secundare, acolo unde mai avem reproșuri de la cetățeni.
Important este că activăm deja și comandamentul de iarnă, iar în zonele de pantă amplasăm containere cu material antiderapant. Firma de salubrizare este pregătită să intervină când iarna se va face simțită și cred că va fi în regulă, ca și anii anteriori”, a spus Ion Lungu.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi a atras atenția și la obligațiile pe care le au sucevenii, pentru ca perioada de iarnă să fie depășită fără probleme deosebite:
„Suntem pregătiți de intervenții pe timp de iarnă, dar important este ca și sucevenii să fie. De aceea fac apel la ei să respecte legislația, să aibă mașinile pregătite să circule și pentru perioadele cu ninsori, astfel încât atunci când ninge abundent să nu îngreuneze traficul rutier, iar mașinile de deszăpezire să își poată face treaba. Acolo unde va trebui vom aplica legea, astfel încât și populația și agenții economici să înțeleagă că au și ei obligații în astfel de situații – să curețe trotuarele, să dea jos țurțurii de gheață și să permită accesul celor care fac intervenții, în interesul tuturor”.
Nu în ultimul rând, managerul firmei Diasil, Anton Curelaru, a menționat că în cei cinci ani de când desfășoară această activitate s-a investit permanent, astfel încât să își facă datoria cât mai bine, pe lângă dotarea tehnică și cea materială, un rol important avându-l componenta umană – o armată de oameni care să poată interveni zi și noapte, pe aproape 300 de străzi.
Dispecerat de iarnă non-stop
Din data de 15 noiembrie, la fel ca și anii anteriori, va fi activat dispeceratul non-stop de iarnă, pentru gestionarea situaţiilor care necesită intervenţia utilajelor şi echipelor de deszăpezire.
Eventualele sesizări ori reclamaţii pot fi transmise direct firmei de salubrizare Diasil la numărul de telefon 0731/996856.
În paralel, la Primăria Suceava va funcționa propriul comandament de iarnă, problemele din trafic cauzate de ninsori, polei sau îngheţ putând fi transmise responsabililor din cadrul Primăriei Suceava la numărul de telefon 0230-212696 int. 154 și 254 sau pe e-mail, la salubrizare@primariasv.ro.