În perioada octombrie - decembrie 2019, satul Verești desfășoară proiectul „Drag de satul meu”, implementat la nivel național în 16 sate din 13 județe. Acesta urmărește să aducă în prim-plan specificul cultural al fiecărui sat implicat în proiect pentru a scoate în evidenţă patrimoniul cultural şi pentru a creşte gradul de implicare a comunităţilor din mediul rural.
În cadrul proiectului, la Verești s-au organizat mai multe activități și ateliere: desene și texte tip eseu cu titlul „De ce mi-e drag satul meu?”; organizarea unui workshop, unde elevi și părinți au realizat obiecte cu simboluri tradiționale locale; colajul „Drag de satul meu”, unde fiecare elev și părinte implicat în proiect a desenat câte un simbol specific satului în care s-a născut etc.
Evenimentul „Drag de satul meu” a avut loc marți, 12 noiembrie, la Căminul Cultural din Verești, ca o încununare a tuturor demersurilor făcute cu multă seriozitate și migală.
Boboceii clasei I B și elevii de gimnaziu de la Programul Școală după școală, îndrumați de către prof. înv. primar Elena Butnariu, și invitații lor au readus în memorie momente importante din istoria satului Verești, devenind părtași și purtători ai tradițiilor românești autentice. „Costumul nostru popular a fost purtat cu mândrie de toți cei prezenți la activitate. Bucuria copiilor a făcut ca acest eveniment să fie unul plăcut, încărcat de emoții pozitive, sentimente de bucurie, prețuire și respect pentru poporul român. Activitatea a fost un exemplu de patriotism, de responsabilitate socială, de civism și de dragoste de neam și țară”, au transmis organizatorii.
Aceștia au menționat că activitatea din această săptămână a fost un exemplu de implicare a copiilor și de educare a acestora în spiritul unor valori precum unitatea, armonia, dragostea față de locul natal, respectul față de trecutul țării.
„A fost o îmbinare reuşită de momente artistice: cântecul și dansul popular ne-au înveselit inimile. Spațiul derulării momentelor a fost cu totul și cu totul deosebit: obiecte vechi, covorașe, icoane, tablouri lucrate cu mult drag, machete și colaje au contribuit la întărirea sentimentului patriotic”, au mai spus cei implicați.
Aceștia asigură că implementarea proiectului va contribui la conștientizarea și conservarea moștenirii culturale pe care ne dorim să o transmitem către generațiile tinere.