Decizii diametral opuse într-un caz de evaziune fiscală în care prejudiciul de 700.000 de lei a fost achitat integral. Curtea de Apel Suceava a modificat în totalitate soluţia de la Tribunalul Suceava, iar soluţiile de achitare dictate iniţial s-au transformat în pedepse cu suspendare sau executare. Omul de afaceri Vasile Constantin Lazăr, administratorul firmei Cosadel, cu puncte de lucru în Rădăuţi şi Marginea, a primit o condamnare de doi ani cu suspendare, găsit vinovat pentru infracţiunea de evaziune fiscală. Mai rău stau lucrurile pentru partenerul de afaceri, Cristian Chelu, un om de afaceri din Bucureşti. Acesta a fost condamnat pentru complicitate la evaziune fiscală şi a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare. Soluţiile sunt definitive şi nu mai pot fi atacate.
Care au fost acuzaţiile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată
Procurorii au arătat în rechizitoriul de trimitere în judecată că firma Cosadel este înfiinţată din 1998, iar încă din 2004 administrator este Constantin Vasile Lazăr. De-a lungul anilor, societatea s-a aprovizionat în mod constant cu diverse cantităţi de combustibil.
Din cercetările efectuate de comisari ai Gărzii Financiare Suceava, care au descoperit firul neregulilor în urma unui control inopinat, a rezultat că în perioada decembrie 2010-decembrie 2011, administratorul Lazăr a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii şi alte operaţiuni de achiziţie de carburanţi, de la o firmă din Bucureşti, administrată de celălalt inculpat, Cristian Chelu.
Ancheta a arătat că achiziţiile făcute în baza a 24 de facturi şi avize de însoţire a mărfii, pentru cantitatea de peste 440.000 de litri de motorină, în valoare de 1.757.093 lei, au fost fictive.
Prin această operaţiune, au fost majorate nejustificat cheltuielile societăţii, pentru deducerea nejustificată a TVA-ului, susţin anchetatorii.
„În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 702.837 lei, prin deducerea ilegală a TVA în sumă de 421.702 lei şi sustragerea de la plata impozitului pe profit în sumă de 281.135 lei”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Procurorii au subliniat că rolul complicelui Cristian Chelu a fost esenţial, prin furnizarea de facturi fiscale şi avize de însoţire false.
„De asemenea, inculpatul Chelu Cristian i-a furnizat lui Lazăr Constantin Vasile contul bancar al societăţii pentru a se efectua o aşa-zisă plată a operaţiunilor fictive, pentru a crea aparenţa de legalitate şi realitate, însă sumele de bani virate cu titlu de plăţi au fost retrase în numerar în cea mai mare parte, nefiind folosite în activitatea economică a societăţii aşa-zis furnizoare”, au mai explicat procurorii.