285 de candidaţi suceveni s-au înscris pentru a susţine examenul de definitivare în învăţământ din 2020, testare obligatorie în cariera didactică, la care au dreptul să participe cadre didactice cu vechime de cel puţin un an în sistem.
Definitivatul este examenul în urma căruia profesorii depășesc stadiul de debutant și își pot construi o carieră la catedră. După definitivat, evoluţia în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. Examenul de definitivat este compus din evaluarea portofoliului personal al candidatului, două inspecţii la clasă (etape eliminatorii) și proba scrisă.
Numărul înscrișilor este mai mic decât cel de anul trecut, când 369 de candidaţi își depuseseră dosarul pentru a-și obţine definitivatul în învăţământ.
Potrivit lui Cezar Anuţei, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean (IȘJ) Suceava, sunt candidaţi pentru 37 de discipline, cei mai mulţi înscriindu-sepentru posturile de educatori – 55 de candidaţi, învăţători - 41 de candidaţi, educaţie fizică - 32, matematică – 26, engleză – 16, limba română – 13, psihopedagogie specială – 11, religie – 9, muzică – 9, biologie – 7, transport – 6, alimentaţie publică – 6, asistenţă medicală – 6, istorie – 5, geografie – 5 etc.
”Dosarele candidaţilor au fost validate de Inspectoratul Școlar. Calendarul examenului prevede că inspecţiile de specialitate au loc până în luna mai”, a mai menţionat Cezar Anuţei.
După inspecţiile de specialitate, vor fi admişi la proba scrisă candidaţi care vor îndeplini cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă și la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ se desfăşoară pe 22 iulie 2020, durata de redactare a lucrării fiind de 4 (patru) ore.
Rezultatele examenului scris vor fi afișate pe 29 iulie, iar după soluţionarea contestaţiilor, rezultatele finale vor fi publicate pe 4 august. Până pe 14 august, Ministerul Educaţiei va valida rezultatele examenului de definitivat.
Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puţin 8 pentru promovarea examenului.
Candidaţii promovaţi depășesc statutul de debutant
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar și de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice.