Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat zilele trecute unul dintre dosarele mari pe linia dealerilor de droguri care au făcut probleme în anii trecuţi. Este vorba de nouă inculpaţi acuzaţi că se ocupau de comercializarea de canabis şi etnobotanice pe raza oraşului Gura Humorului, a municipiului Câmpulung Moldovenesc şi a localităţilor limitrofe.
În dosar este vorba de canabis, dar mai ales de substanţe cu efecte psihoactive care imită canabisul. Acestea din urmă, au arătat specialiştii din structurile de combatere a crimei organizate, au efecte asemănătoare celor produse de consumul de canabis, dar mai intense. Marea problemă este că acestea sunt şi mult mai toxice decât canabisul. Printre simptomele consumatorilor se numără cele de euforie, relaxare, lipsa capacităţii de concentrare, halucinaţii, dezinhibare, panică, vorbire rapidă, dar bâlbâită, creşterea energiei, râs fără motiv, agresivitate ori paranoia. O lungă perioadă, gruparea a avut numeroşi clienţi, a rezultat din ancheta structurilor de combatere a crimei organizate.
Lista celor trimişi în judecată
Poliţiştii de la Serviciul Antidrog, sub coordonarea DIICOT, au acţionat organizat în acest caz în februarie 2017. În cadrul percheziţiilor de atunci au fost vizaţi nouă suspecţi. La mulţi dintre aceştia, în timpul percheziţiilor s-au găsit cantităţi mai mari sau mai mici de etnobotanice.
Tot nouă suspecţi, între timp deveniţi inculpaţi, au fost trimişi în judecată acum de procurorii DIICOT. Procesul înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava îi vizează pe următorii inculpaţi: Florin Michael Grosu, Mirel Claudiu Mititean, Bogdan Marian Lăpuşteanu, Radu Popovici, Teodor Vlăduţ Prostire, Răzvan Petru Cozma, Silviu Alexandru Lehaci, Mihai Orhean şi Robert Andrei Poenaru. Cei mai mulţi dintre ei sunt din Gura Humorului. Printre altele, aceştia vor răspunde în faţa instanţei şi pentru constituire de grup infracţional organizat.
Monitorizaţi perioade îndelungate
Unul dintre principalii membri vizaţi de anchetă a fost Mirel Claudiu Mititean. El este acuzat de introducerea în ţară de droguri de mare risc. Pe 23 decembrie 2014, acesta a fost prins de poliţişti, la Moara, având asupra sa mai multe plicuri cu prafuri, în total peste 30 de grame. După analize de laborator s-a stabilit că este vorba de substanţe psihoactive (denumite generic etnobotanice), cu efecte asemănătoare celor produse de consumul de canabis, dar mai intense.
Monitorizat şi supus supravegherii tehnice, Mititean a fost surprins în mai multe rânduri, atât în 2015, cât şi în 2016, în timp ce comercializa astfel de substanţe, pentru fumat, către mai mulţi clienţi.
Un alt inculpat din acest dosar,Bogdan Marian Lăpuşteanu, zis „Tractor”, a fost acuzat că ar fi comandat online, în octombrie 2016, o cantitate de etnobotanice. Acestea au fost virate printr-o firmă de curierat rapid, iar cel care trebuia să le ridice iniţial, Silviu Alexandru Lehaci, a trimis o fată, au arătat anchetatorii. Aceasta din urmă a fost interceptată de lucrători din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului, care i-au confiscate cantitatea de 50,9 grame pulbere, în care s-a pus în evidenţă Clephedrone (4-CMC).
Capturile cele mai importante, realizate înainte de percheziţii
Acuzaţiile din dosar sunt în număr mare.
În cadrul percheziţiilor din februarie 2017, la domiciliile suspecţilor au fost găsite 74 de grame de substanţe interzise, însă anterior, în cadrul acţiunilor care au vizat gruparea, s-au confiscat încă 300 de grame de etnobotanice sau canabis. La percheziţii s-au mai găsit cantităţi însemnate de anabolizanţi, un pistol cu gaze, trei minicântare electronice utilizate de obicei în porţionarea cantităţilor de substanţe interzise, foiţe pentru confecţionarea ţigaretelor. Deşi ştiau că anchetatorii sunt pe urmele lor, lucru evident având în vedere capturile realizate de-a lungul timpului de poliţişti de le ei, parte din membrii grupării au continuat cu toate riscurile afacerea ilegală din care adunau sume importante.
Toţi inculpaţii amintiţi în acest material se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.