56 de unităţi de învăţământ, două instituţii publice sociale şi 11 organizaţii nonguvernamentale ce derulează proiecte educaţionale au primit calculatoare în cadrul ediţiei din acest an a programului naţional ”EduClick – Dăm click pe România” al Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere.
Din Suceava au beneficiat de donaţii: Asociaţia Regională pentru Educaţie şi Dezvoltare (ARED), prin proiectul „Calculator, poartă către viitor”, Asociaţia Culturală Obcinele Moldoviţei Moldoviţa - „Dotarea asociaţiei cu calculatoare”, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sfântul Andrei” Gura Humorului - ”Computerul în sprijinul elevului cu dizabilităţi, dar şi al terapeutului”, Şcoala Gimnazială Moara Nica - „Informaţi vom reuşi”.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, calculatoarele donate sunt acum folosite în implementarea diferitelor proiecte educaţionale propuse, de la modernizarea laboratoarelor de informatică, la activităţi de educaţie non-formală şi alfabetizare digitală.
De exemplu, în cazul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului, cele 15 calculatoare primite au fost distribuite către cabinetele de terapii specifice la care au acces aproximativ 300 de elevi cu tulburări din spectrul autist, elevi cu deficienţe mintale moderate şi severe, copii cu Sindrom Down.
Calculatoarele au fost livrate către 69 de laureaţi ai programului, provenind din 29 de judeţe ale ţării.
După livrarea calculatoarelor, coordonatorii de proiect din unităţile de învăţământ, instituţiile şi organizaţiile laureate au fost invitaţi la un seminar gratuit despre digitalizarea procesului de predare-învăţare, la Bucureşti. Scopul acestuia a fost să-i ajute pe iniţiatorii de proiecte educaţionale să folosească mai bine echipamentele primite şi i-a avut că formatori pe Elena Coman – Asociaţia Techsoup, Alex Petre – Juniors Achievement România şi Ovidiu Toma - Ateliere Fără Frontiere.
„Statisticile arată că avem o medie naţională de un calculator la 12 copii, respectiv la 20 de copii din mediul rural. Împreună cu Ateliere Fără Frontiere vrem să îmbunătăţim aceste cifre şi să oferim o şansă la educaţie digitală elevilor din întreagă ţară, prin donaţia de calculatoare, dar şi prin instruirea profesorilor. De doi ani susţinem proiectul EduClick - Dăm Click pe România pentru că promovează solidaritate, implicare socială şi respect faţă de mediu”, a declaratKatharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România, partener în proiect.
În competiţie au fost înscrise proiecte care vizau aproape 14.000 de beneficiari – preşcolari, elevi, liceeni, studenţi, persoane adulte cu handicap.