Modele noi de subiecte pentru bacalaureatul şi evaluarea naţională din acest an au fost publicate online de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, instituţie din subordinea Ministerului Educaţiei, care concepe toate subiectele de examen.
Astfel, profesorii şi elevii acestora îşi pot face o idee despre structura subiectelor, a cerinţelor şi baremelor, iar aceştia din urmă se pot pregăti mai aprofundat pentru testele din vara lui 2020.
Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a declarat, la preluarea mandatului său, că examenele naţionale nu vor fi modificate, nefiind de acord cu introducerea testelor grilă la examenul de bacalaureat şi la evaluarea naţională, aşa cum s-a discutat în timpul mandatului fostului ministru.
Pentru evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a, examen care va debuta pe data de 15 iunie, modelele noi de subiecte pot fi accesate la https://www.rocnee.eu/.
Structura acestora şi baremul de corectare sunt similare cu ale variantelor de subiecte publicate anterior şi cu cele primite de elevi în 2019.
Elevii din clasa a VIII-a vor susţine examenul de final de gimnaziu în zilele de 15, 17 şi 18 iunie. Astfel, potrivit calendarului aprobat, între 2 şi 5 iunie este programată înscrierea absolvenţilor clasei a VIII-a la examenul de evaluare naţională 2020. Ei vor finaliza cursurile în data de 5 iunie, iar 10 zile mai târziu, pe 15 iunie, vor susţine proba la limba şi literatura română. Pe 17 iunie este stabilită proba la matematică, iar pe 18 iunie la limba şi literatura maternă.
Variante similare şi la bacalaureat
Cât priveşte examenul de bacalaureat, modele noi de subiecte pot fi accesate tot pe pagina Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare.
Ca şi în cazul evaluării naţionale, structura subiectelor este similară cu cea pe care elevii au primit la sesiunile din 2019 şi acestea nu includ mai multe cerinţe de tip grilă, aşa cum a propus fosta conducere a Ministerului Educaţiei.
Bacalaureatul 2020 debutează pe 9 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română; urmează evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă: 11-12 iunie; 15-17 iunie: evaluarea competenţelor digitale; 18-19 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă străină; 22 iunie: proba scrisă la limba şi literatura română; 23 iunie: limba şi literatura maternă; 24 iunie: matematică sau istorie; 25 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor (până la ora 12,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12,00-16,00) sunt programate pentru 30 iunie - 6 iulie.