Judeţul Suceava se confruntă cu o criză de medici diabetologi, în condiţiile în care Bucovina şi nord-estul României au o prevalenţă a diabetului în rândul populaţiei de 12,8%, peste media la nivel naţional, de 11,5%.
Coordonatorul Centrului Judeţean Antidiabetic, din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Gabriela Creţeanu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, care va fi în data de 14 noiembrie, că deşi în fiecare an sunt diagnosticate în jur de 2.000 de cazuri noi şi în anul 2018 au fost trataţi medicamentos 20.524 de pacienţi, la centru sunt doar şapte medici diabetologi. Dintre aceştia, trei sunt deocamdată indisponibili, din motive obiective, astfel că de bolnavii de diabet se ocupă efectiv doar patru medici. Dr. Creţeanu a atras atenţia că, în acelaşi timp, în centrele universitare numărul de medici este mult mai mare, la un număr de pacienţi asemănător. De exemplu, în Iaşi sunt peste 50 de medici cu această specialitate, la un număr de pacienţi comparabil. „Este a treia oară când spitalul scoate la concurs două posturi de medici specialişti diabetologi şi sperăm ca de data asta să vină medici. Spitalul nostru face eforturi foarte mari pentru a reuşi să rezolvăm problemele pacienţilor”, a afirmat dr. Creţeanu, care consideră că repartiţia doctorilor cu această specialitate ar trebui făcută „nu după voinţa medicilor, ci după numărul de pacienţi”. „Dacă şi-au asumat această specialitate ar trebui să meargă acolo unde este nevoie de ei”, a spus medicul coordonator al Centrului Judeţean Antidiabetic Suceava, subliniind că va face această propunere la Congresul Federaţiei Române de Diabet, din 14 noiembrie a.c..
Având în vedere adevărata epidemie de diabet cu care se confruntă omenirea, Centrul Antidiabetic Judeţean a organizat, ieri, o acţiune de testare gratuită a glicemiei, în holul principal al Spitalului de Urgenţă, precum şi de informare a persoanelor care suferă de diabet, de implicare şi de informare a publicului larg asupra semnelor precoce de diabet, a complicaţiilor acestei boli, modalitatea de prevenire a diabetului zaharat tip 2 şi a complicaţiilor sale.
Doctorul Gabriela Creţeanu a atras atenţia asupra consecinţelor diabetului - afectarea vaselor de sânge, a nervilor, a inimii, a rinichilor şi ochilor, cu invalidizarea persoanelor active, cu vârsta între 40 şi 50 de ani, apte de muncă, precum şi asupra factorilor de risc – predispoziţia genetică, hipertensiunea arterială, supraponderabilitatea, obezitatea, fumatul, stresul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, nutriţia dezechilibrată etc.
Măsuri de prevenire a apariţiei diabetului
Este important de ştiut că diabetul poate afecta orice familie şi, deoarece este o afecţiune care nu dă nici un simptom, este foarte important să ne testăm, măcar o dată pe an. În momentul în care un membru al unei familii este diagnosticat cu diabet, se schimbă radical nu doar viaţa acestuia, ci a întregii familii, de unde şi sloganul campaniei, „Diabetul şi familia”.
Cele aproape 350 de persoane care au trecut ieri prin holul principal al Spitalului de Urgenţă Suceava au primit pliante cu informaţii privind masa corporală normală, alimentaţia sănătoasă, limitarea în raţia alimentară a glucidelor rafinate şi grăsimilor, reducerea consumului de alcool şi a băuturilor îndulcite, educarea sanitară a copiilor, promovarea activităţii fizice şi a unui mod sănătos de viaţă. Bolnavilor cu diabet zaharat li s-a reamintit că trebuie să-şi administreze la timp medicaţia prescrisă, să respecte regimul alimentar, să se adreseze cu regularitate pentru consultaţii la medicul de familie şi la medicii specialişti. Toate informaţiile primite de la medicul diabetolog referitoare la investigaţiile suplimentare, bilanţ biologic, control cardiologic, neurologic, oftalmologic şi un examen minuţios al piciorului intră în primul examen al unui pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat.
Mai trebuie spus că România se situează printre statele cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa, cu 11,6%. Numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune este de aproximativ 1,8 milioane de persoane.