Un tânăr pus sub acuzare pentru tentativă de omor, după ce şi-a lovit violent cu un topor un vecin în zona capului, provocându-i leziuni grave, a petrecut doar 24 de ore în arest. Inculpatul nu a fost prezentat nici măcar în faţa judecătorilor, procurorul criminalist de caz luând decizia de a-l pune în libertate, sub control judiciar. Decizia surprinde având în vedere despre ce fel de agresiune vorbim, de încadrarea faptei, dar şi raportat la cazurile de tentativă de omor similare, în care nici nu se punea problema cercetării în libertate a agresorului.
Este posibil ca anchetatori să fi luat decizia bazându-se şi pe alte raţionamente pe care nu le cunoaştem, însă pe de altă parte remarcăm, în ultima perioadă, o lejeritate în luarea de măsuri preventive a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava în cazul faptelor de violenţă ridicată. Mai sunt cel puţin două exemple în acest sens, unul al mamei care şi-a ucis trei copii nou-născuţi şi a fost trimisă în judecată în stare de libertate, sub control judiciar, şi a încă unei tentative de omor.
O agresiune de o gravitate extremă, oricum am privi situaţia de fapt
Revenind la cazul principal la care facem referire în acest material, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din satul Rotopăneşti, comuna Horodniceni, a ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean Suceava, pe 19 octombrie, în comă profundă, după ce a fost lovit de mai multe ori cu toporul în zona feţei, în propria curte, de un vecin.
Victima şi agresorul sunt crescători de oi din satul Rotopăneşti, comuna Horodniceni, şi s-ar fi luat la ceartă în timp ce îmbăiau oile.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava ne-a transmis, cu referire la acest caz, că în seara zilei de 19 octombrie, în jurul orei 18.30, pe fondul unui conflict spontan şi al consumului de băuturi alcoolice, inculpatul, având asupra sa un topor, a pătruns fără drept în curtea unei familii, a provocat distrugeri locuinţei şi a exercitat acte de violenţă grave asupra victimei, aplicându-i mai multe lovituri în zone vitale, în special în zona capului, cauzându-i leziuni grave care au necesitat internarea medicală de urgenţă, precum şi 40-45 de zile de îngrijiri medicale, fără a-i pune viaţa în primejdie.
Inculpatul, Constantin Hreamătă, în vârstă de 25 de ani, a fost pus sub acuzare pentru comiterea infracţiunilor de violare de domiciliu, distrugere şi tentativă la infracţiunea de omor.
Agresorul a fost fugar, fiind prins şi reţinut pentru 24 de ore la două zile după comiterea faptei.
Procurorii consideră că măsura controlului judiciar este proporţională cu gravitatea faptei
Cu privire la considerentele pentru care s-a optat doar pentru control judiciar (nici măcar arest la domiciliu), Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava ne-a transmis că „potrivit normelor procesuale orice măsură preventivă trebuie să fie proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse persoanei faţă de care este luată şi necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia”.
Prin controlul judiciar, inculpatul are impuse mai multe obligații și restricții.
La locul agresiunii au intervenit iniţial poliţiştii de la Secţia Rurală Mălini, care au demarat cercetări pentru infracţiunile de lovire, violare de domiciliu şi distrugere, în condiţiile în care atacatorul a mai spart şi geamuri şi a distrus bunuri din curte cu toporul.
Având în vedere gravitatea agresiunii au fost sesizaţi judiciariştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cei care se ocupă acum de anchetă.
„Luând în considerare stadiul anchetei penale, care se află în derulare, nu pot fi furnizate la acest moment alte informații referitoare la această cauză, însă, pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.