Creşa de stat din municipiul Suceava, închisă luni de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în urma apariţiei unui focar de gastroenterită cu rotavirus, va fi redeschisă cel mai devreme luni, 11 noiembrie a.c.. Directorul executiv al DSP, dr. Liliana Grădinariu, a declarat că în cursul zilei de miercuri la creşă se finalizează dezinfecţia, iar joi inspectorii sanitari vor recolta probe pentru testele de sanitaţie. „Aşteptăm rezultatele testelor; probabil luni se redeschide creşa”, a afirmat medicul.
La creşă, singura de stat din municipiul Suceava, sunt înregistraţi 140 de copii cu vârste până la 3 ani, dar în mod curent circa 80% dintre aceştia o frecventau. După ce cinci copii au fost internaţi în Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava cu gastroenterită cu rotavirus, DSP a recomandat închiderea unităţii pentru dezinfecţie.
Evoluţia stării de sănătate a copiilor este favorabilă, însă specialiştii se aşteaptă să apară şi alte cazuri, având în vedere că este o boală de sezon extrem de contagioasă.
„Pentru a preveni transmiterea virusului, copiii infectaţi cu rotavirus nu trebuie duşi la creşă sau în oricare alt loc unde pot intra în contact cu alţi copii, cel puţin două zile după dispariţia simptomelor. Virusul se transmite prin preluarea acestuia din materiile fecale infectate pe mâini şi apoi în cavitatea bucală”, a afirmat dr. Grădinariu.
Apariţia bolii poate fi prevenită prin spălarea frecventă a mâinilor, atât în cazul copiilor, cât şi al persoanelor care intră în contact cu aceştia; încercarea de a limita contactul mână-cavitate bucală şi dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor.
Cea mai sigură metodă de prevenţie este vaccinarea. Vaccinul poate fi procurat contra cost din farmacii şi administrat de medicii pediatri sau medicii de familie sugarilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 24 de săptămâni. Schema de vaccinare constă din administrarea a două doze, pe cale orală. Prima doză poate fi administrată începând de la vârsta de 6 săptămâni şi între doze trebuie să existe un interval de cel puţin 4 săptămâni. Este de preferat ca schema de vaccinare să fie aplicată înainte de vârsta de 16 săptămâni, dar trebuie finalizată înainte de vârsta de 24 săptămâni. Acest vaccin nu se administrează la copiii mai mari de 24 de săptămâni.