Spitalul Municipal Rădăuți a început un proces de modernizare, în vederea creșterii calității serviciilor medicale oferite pacienților. Deși nu beneficiază de finanțare decât din bugetul propriu, 98,5% din investiții fiind realizate din propriii bani, unitatea medicală a reușit să aloce 2 milioane de lei pentru reabilitarea secției Anestezie-Terapie Intensivă. De asemenea, a avut succes în atragerea de medici de diverse specialități, cu scopul de a crește numărul liniilor de gardă și pentru acoperirea cât mai bună a solicitărilor venite de la pacienți. Managerul spitalului, Traian Andronachi, a declarat, ieri, că deocamdată sunt 14 linii de gardă, dar urmează să solicite Ministerului Sănătății o suplimentare. Andronachi a arătat că, dacă în 2016, spitalul nu avea nici un medic urgentist, acum are trei. „În momentul de față avem în spital 63 de medici în plată, dintre care doar 39 erau înainte de a veni eu manager. Cu tot cu rezidenți avem 79 de medici. Atunci erau ocupate 6 dintre cele 24 de apartamente destinate medicilor, acum sunt ocupate toate”, a declarat managerul. Medicii care locuiesc în apartamentele ANL destinate lor plătesc o chirie de 300 de lei/lună, iar celor nou-veniți Primăria Rădăuți le oferă un ajutor pentru chirie de 600 de lei/lună.
În ceea ce privește salariile, potrivit lui Andronachi, cel mai mic venit net (salariu și gărzi) pe care îl realizează un medic la Spitalul Municipal Rădăuți este de 9.000 de lei, iar cel mai mare este de 23.000 de lei, la specialități precum psihiatrie, neonatologie sau ATI. Asistentele medicale pleacă acasă la sfârșitul lunii cu maximum 7.400 de lei, dar în medie salariul net este de 3.500 de lei.
În viitorul apropiat trebuie să înceapă extinderea corpului nou al spitalului, prin supraetajare, un proiect de 16 milioane de lei, finanțat de Compania Națională de Investiții. Asta va însemna modernizarea secției Pediatrie și reabilitarea corpului nou al unității medicale.
Spitalul Municipal Rădăuți este al doilea ca mărime după Spitalul Județean de Urgență Suceava. Are 460 de paturi pentru internare continuă, 25 de paturi pentru internări de zi și 20 de paturi pentru însoțitori. Deservește un bazin demografic de 200.000 de locuitori, cu 15.000 de internări/ an, 37.000 de perezentări în Compartimentul de Primiri Urgențe și 90.000-100.000 prezentări în ambulatoriu.
Din septembrie 2016 și până ieri, spitalul a primit de la Ministerul Sănătății suma de 117.000 de lei.