Cazul elevului din clasa a XI-a, de la Colegiul Tehnic Rădăuți, care a fost umilit în timpul unei ore de curs de profesoara de istorie, a fost discutat, luni, în Consiliul de Administrație al instituției.
Directorul liceului, prof. Gelu Țugulea, a menționat că toți elevii din clasa de Științe sociale, unde s-a petrecut incidentul, au fost consultați cu privire la cele întâmplate. Sub protecția anonimatului, aceștia au votat dacă vor ca profesoara de istorie să mai rămână la clasă sau nu, fiecare argumentându-și alegerea.
”Sunt 32 de elevi la clasa de Științe sociale, iar 24 dintre aceștia au votat ca profesoara să predea în continuare la clasa lor, însă vor ca ea să-și tempereze reacțiile colerice și să aibă o atitudine corespunzătoare. Alți doi elevi au fost neutri în privința votului, iar restul de cinci elevi au votat pentru schimbarea acesteia. Un elev a lipsit”, a arătat Gelu Țugulea.
Directorul a mai arătat că elevii apreciază competențele profesionale ale cadrului didactic, aceasta reprezentând o garanție pentru promovarea probei la istorie a bacalaureatului pe care elevii o vor susține peste un an.
”Elevii vor ca aceasta să continue la clasa de Ştiințe sociale, însă cer schimbarea atitudinii acesteia”, mai arată directorul.
Reamintim că în data de 15 octombrie, în timpul orei de istorie, profesoara s-a adresat unui elev pe un ton disprețuitor, pe motiv că acesta nu a știut să răspundă unor întrebări, spunându-i: „Tu ești tănău, tu nu știi ce-i cu tine și te urăsc, efectiv. Eu nu urăsc elevii, dar pe tine nu te pot suporta”. Scena a fost filmată și a ajuns în atenția opiniei publice. Cazul de la Rădăuți a fost semnalat de Consiliul Județean al Elevilor Suceava.
Profesoara ar putea primi consiliere de specialitate
Directorul Colegiului Tehnic Rădăuți a reiterat faptul că nu tolerează astfel de reacții în cadrul unei unități de învățământ și condamnă comportamentul acesteia. Acesta a menționat că intenția profesoarei era una bună, ca elevii să înțeleagă și să învețe lecția, însă modul de exprimare lasă mult de dorit.
”Aceasta este prea colerică și i-am făcut recomandarea unei consilieri specializate. Dumneaei conștientizează că a greșit, știe acest lucru, dar spune că a fost de bună credință și a considerat întreaga conversație mai mult ca o glumă”, a mai spus prof. Țugulea.
Tot sub protecția anonimatului, unii colegi ai elevului de la Științe sociale ar fi spus că acesta se juca pe telefon în timpul orei, fapt ce ar fi deranjat-o pe profesoară.
Chiar și așa, profesoara nu trebuia să acționeze cum a făcut-o, aceasta având la îndemână alte instrumente de sancționare, a conchis directorul unității.