Spitalul Municipal Rădăuţi a reuşit o premieră în România, conform managerului unităţii medicale, avocat Traian Andronachi, respectiv a avut câştig de cauză într-un proces cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe care a dat-o în judecată pentru refuzul decontării internărilor efectuate peste valoarea de contract.
Procesul a început în anul 2016 şi la primele instanţe, adică la Tribunalul şi Curtea de Apel Suceava, spitalul a pierdut. În 2017, prin noul său reprezentant legal, actualul manager Traian Andronachi, unitatea medicală a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a trimis apelul spre rejudecare la Suceava. În august 2018, Curtea de Apel Suceava a dat câştig de cauză Spitalului Municipal, astfel că Asigurările de Sănătate ar fi trebuit să achite suma de 8,169 de milioane de lei, contravaloarea serviciilor medicale nedecontate în 2013, 2014 şi 2015. CAS a făcut recurs la această sentinţă, iar termenul de judecată la Înalta Curte este în 28 ianuarie 2020. Potrivit managerului Andronachi, hotărârile date în apel sunt executorii, însă „spitalul nu intenţionează să execute CAS până când nu se termină şi recursul”. „Este prima hotărâre executorie pe care o obţine un spital din România într-o astfel de speţă şi noi o considerăm normală, pentru că orice persoană din această ţară are dreptul, conform Constituţiei, la servicii medicale, indiferent când se întâmplă asta, adică dacă la momentul îmbolnăvirii spitalul căruia i se adresează pacientul este în cadrul valorii contractuale sau dacă deja a atins-o. Unui spital îi este decontat de către CAS un anumit număr de cazuri şi ce faci cu bolnavii care vin peste acest număr? Îi trimiţi acasă? Ce faci cu gravidele care vin după ce ai atins valoarea de contract? Dreptul la sănătate este apărat de Constituţie”, a declarat managerul.
Acesta a mai spus că dacă Spitalul Municipal va avea câştig de cauză şi la recurs, va deschide un nou proces pentru plata serviciilor medicale prestate şi nedecontate în anii 2016, 2017 şi 2018, o sumă de peste 16 milioane de lei.
Câştigarea procesului va deschide uşa şi pentru celelalte spitale care se află în această situaţie în raport cu Casa de Asigurări de Sănătate, sumele recuperate putând fi folosite pentru investiţii şi servicii medicale acordate pacienţilor.