Gropile care rămân pe străzile Sucevei în urma intervenţiilor ACET, de remediere a avariilor la reţeaua de apă-canalizare, fac obiectul unei puternice dispute între conducerea Primăriei Suceava şi cea a operatorului regional de apă-canalizare.
Viceprimarul Lucian Harşovschi, care a prezentat o situaţie a lucrărilor de asfaltare efectuate anul acesta în municipiul Suceava – peste 100.000 de mp de covoare asfaltice şi reparaţii, a lansat şi un apel către ACET, să respecte munca efectuată şi banii sucevenilor, aducând la starea iniţială porţiunile de stradă afectate de avarii.
El a prezentat o serie de situaţii concrete, documentate cu imagini, din care se vede clar, cum pe străzi recent asfaltate, au rămas porţiuni sparte cu utilaje, pentru a se interveni în subteran, dar din urmă nu s-a mai venit cu asfalt, ci doar s-a astupat groapa cu nisip şi pietriş.
„Din păcate, în municipiul Suceava tot găsim astfel de imagini. Sunt străzi recent asfaltate, refăcute integral, se fac intervenţii de către ACET, iar în urmă este lăsat dezastru. Sunt avarii care apar la reţelele de apă-canalizare, din cauza uzurii, fac şi acestea parte din cotidian, în orice lume civilizată, dar atunci când apare o astfel de problemă, trebuie refăcută şi adus terenul la starea iniţială. Am făcut adrese către ACET, prin care am transmis clar că astfel de practici trebuie să înceteze”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi, arătând mai multe fotografii cu străzi proaspăt asfaltate, cu cratere acoperite doar cu ceva pietriş, acolo unde s-a intervenit.
„Vreau să cred că după discuţiile avute cu conducerea ACET, după adresa transmisă şi semnată de către primar către ACET, a discuţiilor telefonice avute şi a acestor informaţii făcute publice, în perioada următoare, când vor fi avarii, vom fi anunţaţi la timp, iar pe lângă faptul că vor tăia asfaltul cum trebuie, îl vor şi reface. Indiferent de operatorul care intervine la o avarie – cel de apă-canal, energie termică, gaz sau energie electrică, tot el trebuie să refacă!
Preţul apei şi cel al canalizării au tot fost majorate, nu se poate spune că nu au de unde să refacă strada atunci când fac o intervenţie. Vreau ca Suceava să nu mai arate aşa, plină de gropi rămase după avarii, astfel încât nici oamenii să nu se mai arate cu degetul, că dintr-o parte se reface iar din urmă se distruge!”, a concluzionat Lucian Harşovschi.
Disputa dintre ACET şi Primăria Suceava privind refacerea străzilor în urma intervenţiilor de remediere a avariilor este veche, ACET motivând că reţelele de apă şi canalizare sunt proprietatea municipalităţii, pe care ei doar o gestionează pentru a asigura un serviciu public, iar refacerea străzilor este tot treaba primăriei.
Pe de altă parte, legislaţia prevede „aducerea terenului la starea iniţială” la toate lucrările efectuate pe domeniul public, chiar şi pentru avariile la utilităţi.