Doctorul Xiaoguang Wang, reprezentantă a medicinei tradiţionale chineze la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, medicul care a tratat personalităţi precum Ion Iliescu şi Ion Ţiriac, a explicat faptul că cele 12 meridiane energetice principale se află, unele faţă de altele, în două relaţii de interdependenţă directă. Prima este denumită relaţia „mamă - fiu”. De exemplu, meridianul splină - pancreas este „mama” meridianului plămân; meridianul plămân este „mama” meridianului rinichi etc. „Mama” cedează energie „fiului”, lipsa de energie a „mamei” dăunează „fiului”, iar excesul de energie al „fiului” afectează „mama”. Şi a doua, relaţia conform principiului yin – yang. Meridianele Yin curg de jos în sus şi sunt corelate cu plămânii, inima, splina, rinichii şi ficatul. Meridianele Yang curg de sus în jos şi aparţin pielii, muşchilor, fiind asociate cu stomacul, intestinul subţire, intestinul gros, vezica biliară şi vezica urinară.
Plămânii sunt corelaţi cu perioada toamnei şi sunt cuplaţi energetic, conform principiului yin – yang, cu intestinul gros. În momentul în care, la nivelul plămânilor, apare un dezechilibru energetic, acesta se poate transmite intestinului gros şi atunci apar probleme de tranzit intestinal, constipaţii, diaree etc. După relaţia „mamă - fiu”, plămânii susţin, ajută şi la vindecarea rinichilor cărora le corespunde perioada iernii, iar dacă plămânii sunt slăbiţi energetic în perioada toamnei, vom intra în iarnă cu rinichii aflaţi într-o stare de vulnerabilitate şi cu un deficit energetic.
Mâhnirea şi tristeţea sunt emoţiile negative asociate plămânilor şi intestinului gros ce le pot perturba funcţionarea şi sănătatea sau care apar în plan psihic când aceste organe s-au îmbolnăvit, iar calităţile interioare ce se dezvoltă atunci când cele două organe funcţionează în armonie sunt curajul şi echitatea.
Terapeutul japonez Shizuto Masunaga recomandă exerciţiul de mai jos pentru purificarea meridianelor plămânilor şi intestinului gros. Noi l-am prezentat pentru prima dată participanţilor, la workshop-ul de qigong medical şi psihologie energetică din 2018 de la Braşov, de la care am primit nenumărate confirmări privind eficacitatea lui.
Stăm în picioare cu tălpile depărtate puţin mai mult decât lăţimea umerilor. Vârfurile degetelor de la picioare sunt îndreptate uşor spre exterior. Ducem mâinile la spate, cu palmele îndreptate spre înapoi şi le apropiem, încrucişând degetele mari. Răsfirăm degetele pentru a fi îndreptate cât mai mult posibil în direcţii diferite. Păstrăm genunchii întinşi şi lăsăm greutatea corpului nostru repartizată majoritar pe baza degetelor mici de la picioare, apoi ne aplecăm în faţă în timp ce expirăm profund. Întindem ambele braţe deasupra noastră, păstrând coatele întinse. Când corpul ne este aplecat la maxim, începem să inspirăm lin, gradat. Vom simţi atunci o linie de tensiune sau rigiditate pe partea dorsală a picioarelor, abdomen, spate şi braţe. În cadrul acestui exerciţiu, linia de tensiune care conferă o senzaţie de furnicare sau de dilatare dinspre înăuntru corespunde traiectelor meridianelor plămânilor şi intestinului gros. Când tragem braţele spre înainte, muşchii devin mai încordaţi iar linia reală de tensiune devine neclară şi dificil de perceput. Tendinţa este de a forţa o întindere sau de a adăuga o uşoară pendulare suplimentară pentru a amplifica amplitudinea mişcării. Este adevărat că flexibilitatea membrelor va spori dacă putem suporta disconfortul întinderii lor cu forţa, dar îmbunătăţirea flexibilităţii, dobândită în felul acesta, este un simplu produs al repetiţiei. Trebuie să conştientizăm că întinderea prin utilizarea forţei este exact opusul a ceea ne dorim să obţinem. Fiecare expiraţie trebuie efectuată lent după fiecare inspiraţie, pentru a ajuta şi susţine o întindere gradată. Repetăm respiraţia şi relaxarea de trei ori în acest exerciţiu şi revenim gradat la poziţia verticală.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com