Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 4 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 258 (7259)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Foc puternic

Cabana Gigi Ursu, o locaţie cu o istorie frumoasă, de peste 40 de ani, distrusă din temelii de un incendiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O cabană de mari dimensiuni şi cu o istorie foarte frumoasă în spate, situată între Vatra Dornei şi Dorna Arini, a fost distrusă în totalitate de un puternic incendiu izbucnit vineri seară. Pompierii s-au luptat cu flăcările până sâmbătă dimineaţă, însă din cabana de lemn nu s-a mai putut salva nimic.

Cabana Gigi Ursu, aflată sub vârful Giumalău, era foarte cunoscută încă din anii 70 ai secolului trecut. La vremea respectivă era prima pensiune privată din România. Cabana era cunoscută şi pentru că poetul Adrian Păunescu  iubea această locaţie, unde frumuseţea peisajelor şi liniştea naturii îi erau probabil cele mai bune muze.
Poetul era prieten cu Gigi Ursu, proprietarul, un munte de om, bărbat falnic, după cum îl descriu cei ce l-au cunoscut, care a murit acum câţiva ani. Cabana a rămas în proprietatea familiei sale. Din dorinţa lui Gigi Ursu şi prin puterile proprii, în poiana de sub Giumalău a fost ridicat un schit mănăstiresc, cu o cruce mare, albă, de marmură, ce veghează de sus asupra municipiului Vatra Dornei.

 

Pagube de 100.000 de euro

Alarma de incendiu s-a dat în jurul orei 21.00. Cabana era situată în zona Gheorghiţeni, în locul denumit Obcina Mare, între Vatra Dornei şi comuna Dorna Arini – sat Gheroghiţeni.

Pompierii au constatat, la faţa locului, pericol de propagare la fondul forestier, un grajd şi o altă construcţie anexă.

Echipaje de la Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc au intervenit cu 6 autospeciale cu apă. Cabana, care se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 600 de mp, a ars violent cu tot cu bunurile din interior. Pompierii au transmis că, din primele cercetări, rezultă că focul a izbucnit prin efect termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect sau deteriorat. Se pare că focul a pornit de la un cablu al unei prize din interiorul cabanei. Practic, iniţial a luat foc un perete, însă focul s-a extins imediat.

Instalaţia de alimentare cu energie electrică era asigurată cu un generator şi cu panouri fotovoltaice.
Intervenţia pompierilor de la Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, ajutaţi şi de cei de la Serviciul Voluntar Dorna Arini, s-a încheiat abia sâmbătă dimineaţă.

Proprietara, Georgeta Ursu, a estimat prejudiciul la 100.000 de euro.

Poliţiştii din Vatra Dornei au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă şi continuă şi ei cercetările, însă nu par a exista suspiciuni privind cauza izbucnirii focului.

 

Cabana era construită din 1976. Soţia şi fiica lui Gigi Ursu speră să o reconstruiască

Soţia şi fiica lui Gigi Ursu au demarat deja o campanie prin care încearcă să strângă fonduri pentru reconstruirea cabanei:

„Din 1976 familia Ursu a început construirea cabanei cu multă trudă şi iubire pentru pământul romanesc şi tradiţii. S-a ridicat un lăcaş care a adunat de-a lungul timpului poveşti cu şi despre oameni. Este o poveste în primul rând despre rădăcini, familie, solidaritate. Azi privim îndureraţi spre locul unde doar cu câteva ore în urmă stătea cabana familiei Ursu”, scrie pe pagina de facebook a cabanei.

„Noaptea trecută priveam neputincioşi cum pompierii se luptau cu flăcările ce mistuiau cabana familiei.
Azi, locul unde se înălţa cabana a fumegat până la apus...iar zeci de mii de mesaje, telefoane, gânduri bune şi rugăciuni au ajuns până la noi dându-ne speranţa că din cenuşa rămasă vom ridica un nou lăcaş ce va avea la temelii solidaritatea oamenilor ce i-au trecut pragul cândva. De altfel, lor li s-au alăturat şi alţi oameni ce ştiau cabana din poveşti sau oameni care pur şi simplu au găsit loc în inima lor să ajute pentru reconstruirea ei.
Mulţumim celor care au donat! Mulţumim celor care cred în a duce tradiţia cabanei mai departe, în memoria lui Gigi Ursu şi a pământului strămoşesc”!, este apelul făcut de cei din familia Ursu.

Pentru reconstrucţie se pot dona sume de bani în conturile RO63BTRLRONCRT0364143701 – pentru lei  şi RO13BTRLEURCRT0364143701 – pentru euro, a anunţat Gabriela Ursu.

Proprietarii cabanei au transmis că locaţia nu era asigurată pentru că, fiind veche şi pe structură integrală din lemn, nu s-a putut încheia o poliţă.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cabana Gigi Ursu, o locaţie cu o istorie frumoasă, de peste 40 de ani, distrusă din temelii de un incendiu.
 Vizualizări articol: 4044 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cabana Gigi Ursu, o locaţie cu o istorie frumoasă, de peste 40 de ani, distrusă din temelii de un incendiu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei