În perioada 25-29 octombrie 2019, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Grăniceşti a continuat seria de activități din cadrul parteneriatului european Erasmus cu tema Board Games Against Social Exclusion (Jocurile de masă contra excluziunii sociale).
Partenerii din Polonia, de la Școala Ostrow Wielkopolski, precum şi cei din Anglia, de la Consett Academy, s-au întâlnit cu cei din România, inclusiv cu directorul instituției de învățământ, profesoara Maria Zaharie, coordonatoarea de proiect.
Oaspeții de peste hotare au înregistrat informații referitoare la istoria şi cultura locurilor în timpul vizitelor la Mănăstirile Humor şi Voroneț, dar şi la Cetatea de Scaun a Sucevei, în zilele de 26, respectiv 29 octombrie.
Tot pe 26 octombrie, partenerii Erasmus au urcat la cota 1500, la Herghelia Lucina, unde primarul localității Moldova-Sulița, Petru Jecalo, a făcut o succintă prezentare a raselor de cai. Pe 27 octombrie aceştia au urcat Pietrele Doamnei din Masivul Rarău, iar de pe Piatra Șoimului s-au bucurat de o vastă panoramă a Munților Bucovinei.
Pe 27 şi pe 28 octombrie oaspeții au participat la Clubul de jocuri de masă din cadrul şcolii, interacționând cu elevii şi în cadrul lecțiilor şi a jocurilor organizate la clasă, în care aceştia au aflat informații valoroase referitoare la zonele din care profesorii polonezi şi englezi provin. Nu putea lipsi exercițiul năstruşnic şi plin de haz, „zborul pe mătură”, întrucât Consett, Durham, se află foarte aproape de Castelul Alnwick unde s-a filmat celebrul film Harry Potter.
De un exercițiu pe măsură au avut parte şi profesorii musafiri la Atelierul de olărit de la Marginea, unde aceştia s-au delectat cu acest meşteşug, modelând vase.
În ultima zi, pe 29 octombrie, momentul fulminant al seriei de activități l-a reprezentat prestația renumitului Ansamblu de dansuri Kozaciok din Bălcăuți, condus de profesorul Petru Șoiman. Acestuia i s-au alăturat formația de dansuri tradiționale din Bucovina a Școlii Calafindeşti, condusă de profesoara Profira Caciur, precum şi soliste populare, eleve ale Școlii Grăniceşti.
Întâlnirea de bun-rămas a fost acompaniată de formația Premium, cu instrumentiştii bine-cunoscuți Dumitru Pomohaci şi Marius Ciobotar, de asemenea profesor în cadrul Școlii Grăniceşti.
Următoarea întrunire din cadrul proiectului, după cele din Polonia, Anglia, România, se va desfăşura din nou în Polonia.