Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a transmis Consiliului Judeţean, instituţia tutelară a unităţii medicale, o solicitare de modificare a statului de funcţii şi a organigramei, în sensul suplimentării posturilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU-SMURD). Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a iniţiat un proiect de hotărâre cu această temă, care va fi supus astăzi analizei şi aprobării deliberativului judeţean. Spitalul solicită trei posturi de medic specialist – unul în specialitatea Pediatrie şi două în Radiologie şi imagistică medicală, trei posturi de asistent social, 12 de asistent medical generalist, patru de asistent medical radiologie, patru de infirmieră şi două de brancardier. „Suplimentarea numărului de posturi se încadrează în cheltuielile de personal din fondurile alocate de CAS şi de la bugetul de stat”, se arată în solicitare.
Motivul cererii de posturi suplimentare este creşterea continuă a numărului de persoane care se prezintă la UPU: dacă în anul 2016 au fost 93.605 prezentări în UPU, în 2017 numărul acestora a crescut la 98.474, în anul 2018 au fost 102.281 de prezentări, iar în 2019, până la 31 august în UPU erau înregistrate 71.029 de prezentări. O treime din pacienţii care ajung în UPU sunt copii.
În actuala schemă de personal aici activează 13 medici urgentişti, doi medici de medicină generală cu atestat de medicină de urgenţă, care asigură continuitatea, respectiv patru linii de gardă în UPU şi o linie de gardă SMURD, în intervalul orar 08.00-20.00, şase medici pediatri, trei radiologi şi un asistent social.
Alături de medici, în UPU sunt 82 de asistenţi medicali, dintre care şapte activează în cabinetul de radiologie, şapte în laboratorul propriu de analize şi patru în compartimentul de imagistică, Unitatea de Primiri Urgenţe fiind dotată cu computer tomograf şi aparat de radiologie digital.
De asemenea, aici mai lucrează 20 de infirmiere, 15 îngrijitoare şi 19 brancardieri.
Conducerea spitalului apreciază că pentru buna comunicare cu aparţinătorii este necesară suplimentarea numărului de asistenţi sociali pentru a se putea asigura cel puţin două ture care să ţină permanent legătura între familiile pacienţilor şi pacienţii aflaţi la investigaţii. Reamintim că spitalul din Suceava a fost primul din ţară care a înfiinţat în UPU Biroul pacientului, cu acest scop, de comunicare cu familiile pacienţilor.