Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private cu cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia, conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, să angajeze persoane cu dizabilităţi într-o proporţie de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. În caz contrar, sunt obligate să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu dizabilităţi, potrivit OUG nr. 70/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006.
Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a reușit să angajeze mai puţin de jumătate din numărul de salariaţi din această categorie, faţă de ce cere legislaţia. Astfel, la data de 30 septembrie a.c. avea 27 de salariaţi cu dizabilităţi, angajaţi ca asistenţi medicali, îngrijitori, personal administrativ, dar și pe alte posturi în care nevoile lor speciale nu-i împiedică în îndeplinirea atribuţiile de serviciu. Unii dintre ei sunt nevăzători care lucrează ca maseuri în secţia Recuperare medicală, alţii suferă de diabet sau alte afecţiuni care le permit să lucreze într-o instituţie precum un spital de urgenţă.
Conform legii, Spitalul de Urgenţă Suceava ar fi trebuit să aibă, la această oră, 58 de salariaţi cu dizabilităţi și, din cauză că nu a reușit să ajungă la acest număr, trebuie să plătească la bugetul de stat o contribuţie anuală de 747.000 de lei, cu 15.000 de lei mai mult faţă de anul trecut, deoarece s-a majorat numărul de angajaţi ai unităţii.
Anterior, legea lăsa angajatorului două opţiuni: fie să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu a angajat persoane cu handicap, fie să achiziţioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat. Odată cu modificarea legii, obligaţiile la bugetul de stat s-au dublat și a dispărut posibilitatea achiziţionării de bunuri şi servicii de la unităţi protejate.