Mărturisesc sincer că am rămas blocat minute în şir în faţa tastaturii şi a monitorului în care îmi holbam ochii fără să-mi vină vreo idee cât de cât viabilă pentru a începe acest material. Pot spune că m-am blocat, cum rar mi se întâmplă, pentru că pur şi simplu nu ştiam ce să scriu despre evenimentul cu adevărat excepţional de la Dumbrăveni, care i-a adus laolaltă pe Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Nicu Alifantis. Iar simpla rostire a acestor nume este suficientă pentru a-ţi da seama că nu e simplu să te gândeşti de zece ori la ceea ce vei scrie. La fel au făcut-o şi o parte dintre elevii Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni, care au fost pur şi simplu copleşiţi de emoţii şi nu şi-au mai amintit versurile învăţate şi repetate de „n” ori pentru a fi la înălţimea evenimentului. Şi totuşi ... . Ei au fost norocoşi. În momentele de cumpănă au auzit nu doar încurajările celor din sală, dar au simţit direct şi sprijinul titanilor scenei teatrului şi filmului românesc. George Mihăiţă s-a ridicat de la locul său şi a venit lângă eleva care tremura ca varga şi a ajutat-o. Cuvinte pe care nu le va uita niciodată au venit şi de la Horaţiu Mălăele, care a cerut publicului: „Să o aplaudăm pe Ana Maria, care a vrut să spună poezia şi s-a blocat. Şi să ştiţi că teama de a vorbi în public este una foarte mare”. Cu acest prilej, marele actor şi-a amintit de un moment al vieţii în care trebuia să recite o poezie de patru strofe intitulată „Tata”. „Învăţasem poezia şi o ştiam pe dinafară. Pe scenă am putut spune doar <Tata>, adică titlul poeziei”, a mărturisit cel care i-a dat viaţă lui Ilie Moromete în pelicula „Moromeţii II”.
Ioan Cristescu: „Aici, la Dumbrăveni, am reuşit, cu greu, să adun această triadă magnifică”
Cele 90 de minute ale caravanei Turneului „Cartea de Identitate” au adus la Dumbrăveni o adevărată oază de cultură. Nu ar fi pentru prima dată, şi probabil nici ultima, când Dumbrăveniul este inclus pe harta selectă a localităţilor din România unde cultura este la ea acasă.
Evenimentul este inclus în cadrul Simpozionului „Poeții nemuririi noastre”, iar bibliotecile din Craiova, București, Bacău, Brăila, Timișoara, Galați, Arad, Buftea, Dumbrăveni și Odorheiul Secuiesc, localităţi cuprinse în proiect, vor primi în dar peste 1.000 de cărţi din categoria operelor fundamentale publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române - FNSA, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Tracus Arte și alte edituri ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România – APLER.
Includerea Dumbrăveiului în acest turneu a fost posibilă cu sprijinul lui Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, dar şi preşedintele Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).
„Mă bucur că sunt aici, îmi place la Dumbrăveni, pentru că de fiecare dată când am ajuns aici a fost poezie. În anul cărţii ar fi util să arătăm în cele 10 localităţi ale României unde poposeşte această caravană numită <Cartea de Indentitate> care sunt valorile care ne reprezintă pe noi, cultura românească, şi să fie citite în toate spaţiile româneşti. Iar ideea de a promova lectura şi poezia prin intermediul unor mari personalităţi sper să dea roade. Aici, la Dumbrăveni, am reuşit, cu greu, să adun această triadă magnifică şi sunt convins că ei vor întări că trebuie să ne cunoaştem mai bine propriile valori naţionale”, a arătat maestrul de ceremonii al manifestării de vineri, Ioan Cristescu.
Apoi, la microfon au venit „magnificii”. Iar prestaţiile lui George Mihăiţă şi ale lui Horaţiu Mălăele au fost răsplătite cu ropote de aplauze. Şi melodiile interpretate de Nicu Alifantis, fie că au fost în română, aromână, portugheză sau greacă, au fost la fel de apreciate.
Au fost recitate versuri din „greii” literaturii române, cum ar fi Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu sau Grigore Vieru, dar, de departe, cea mai aplaudată a fost prestaţia lui Horaţiu Mălăele în „La cules de cucuruz”, o poezie de Mircea Micu.
Fără a fi un artist, dar care ştie bine matematica rimei, poetul Viorel Dinescu a recitat la final, cu emoţiile de rigoare, două poezii ale regretatului Grigore Vieru.
Cu emoţie mă gândesc şi eu acum la clasicul de acum citat al scenei, citit de această dată de George Mihăiţă la finalul prestaţiei de vineri: „Dacă v-a plăcut bufonul, mai citiţi şi altădată!”.
Invitaţii, onoraţi de conducerea Primăriei Dumbrăveni
Ca de fiecare dată, gazdele nu au rămas datoare faţă de oaspeţii acestui eveniment. Aflaţi pentru prima oară la Dumbrăveni, Horaţiu Mălăele şi Nicu Alifantis au primit distincţia de cetăţeni de onoare ai comunei. Ioan Cristescu şi George Mihăiţă au primit cheia comunei Dumbrăveni, aşa încât se pot întoarce oricând, ca la ei acasă. Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, a ţinut să le mulţumească tuturor invitaţilor pentru că şi-au făcut timp să ajungă, mai ales că unii dintre ei erau prinşi în alte proiecte aflate în derulare. „Vreau să-i mulţumesc domnului Ioan Cristescu pentru că a făcut posibil ca această <Carte de Identitate> să ajungă la Dumbrăveni, ceea ce ne onorează, dar ne şi obligă în acelaşi timp”, a spus Ioan Pavăl.