Andreia şi Ionuţ sunt doi tineri suceveni care în urmă cu un an de zile s-au desprins de rutina zilnică, de joburi şi constrângeri şi au plecat să colinde Asia.
Locuiau în Bucureşti de ceva vreme, aveau joburi bune, în companii multinaţionale, îşi cumpăraseră un apartament, însă nu rezonau cu viaţa pe ”pilot automat”. Au renunţat la tot pentru 12 luni de pribegie, pentru un stil de viaţă nomad şi independent.
În acest timp, au vizitat Thailanda, Malaezia, Filipine, Sry Lanka, Cambodgia, Vietnam, Singapore, Indonezia şi Emirate, au colindat sătuce tradiţionale, dar şi capitale opulente, plaje de vis şi jungle sălbatice, au cutreierat plantaţii de ceai şi orez, au experimentat mâncăruri bizare, arici de mare şi broaşte.
Luna aceasta s-au întors acasă, în Suceava, cu un singur gând - să devină călători full time, să facă din asta un stil de viaţă, să bată lumea în lung şi în lat ani buni de acum încolo.
„Ne-am întors cu dorinţa de a pleca din nou, într-o nouă călătorie şi ne-am gândit la America de Nord şi America de Sud, unde vom sta pentru o perioadă mai lungă de timp”, mărturisesc Andreia şi Ionuţ sau Chiperii, cum îşi mai spun cei doi.
Tot ce au trăit au împărtăşit pe Instagram, pe blogul de călătorii www.haihuin2.comşi pe pagina de facebook (www.facebook.com/haihuin2/).
Au şi un canal de YouTube, HaiHui in doi https://www.youtube.com/channel/UCAE8fRq0xXh6gZ6d2EHYipQ/featured, pe care încarcă vloguri despre călătoriile din Asia.
„Cea mai plăcută experienţă a fost contactul cu oamenii”
Tinerii suceveni au spus ”Stop” fostului stil de viaţă în luna martie a anului trecut, iar în octombrie plecau spre Asia cu un bilet doar dus.
Prima destinaţie a fost Bali, locul de vis în care îşi petrecuseră luna de miere în urmă cu câţiva ani şi despre care mărturisesc că „i-a zdruncinat din temelii”.
”Primele zile au fost magice, îmi amintesc de prima dimineaţă în Bali, când am simţit că avem de partea noastră libertatea, liniştea, natura”, povesteşte Andreia.
Fără un itinerariu impus, fără un program stabilit de acasă, Chiperii s-au lăsat purtaţi în aventura lor doar de dorinţele de moment, de energia locurilor, de vraja Asiei şi au explorat doar locurile cu care au rezonat cu adevărat.
”Planificasem să ajungem în Bali, acela a fost momentul T0, iar apoi totul a fost spontan. Dacă ar trebui să facem un Top 3 al locurilor văzute, am pune pe primul loc Bali, apoi Sri Lanka şi pe trei Malaezia,o ţară necunoscută pentru noi, care s-a dovedit a fi fascinantă. Asia e autentică, e sălbatică, îşi păstrează obiceiurile şi valorile”, povesteşte Ionuţ.
Însă în tot acest periplu cel mai mult i-au impresionat oamenii, afectuoşi, deschişi şi zâmbitori.
”Cea mai plăcută experienţă a fost contactul cu oamenii. Ei au fost o lecţie desăvârşită pentru noi, de bunătate, despre un mod autentic de a trăi şi sprijin necondiţionat. Ne-a plăcut bucuria cu care trăiesc în fiecare zi, deşi sunt simpli şi modeşti. Sunt speciali şi zâmbesc permanent, un zâmbet necondiţionat, sincer. Starea de spirit în Asia e diferită,atmosfera generală, acolo este o cultură a zâmbetului pe care localnicii o promovează peste tot. Nu simţi că-ţi zâmbesc doar pentru că eşti străin sau turist, zâmbesc natural, cu toată faţa, e o bucurie pe care reuşesc să o transmită. Cred foarte mult în karma şi îşi ghidează viaţa şi relaţiile după principiile ei, să nu facă rău celuilalt, pentru că s-ar putea întoarce împotriva lor”, a povestit Andreia.
Ionuţ s-a îmbolnăvit de febră Dengue
Revelionul i-a prins în capitala Cambodgiei, Phnom Penh, iar Paştele l-au petrecut în Bali, unde au gătit mâncare românească - ardei umpluţi şi salată boeuf - pentru localnici.
S-au împăcat bine şi cu bucătăria asiatică, ba chiar şi cu mâncarea stradală despre aveau destule prejudecăţi, demontate ulterior de experienţa în sine.
Chiperii spun că pentru un stil de viaţă de acest fel este foarte importantă adaptabilitatea, deşi Andreia recunoaşte că i-a fost greu să accepteşopârlele Gecko, pe care le-a găsitîn aproape toate camerele de cazare.
Un alt moment mai delicat de care au avut parte în aventura asiatică a fost când Ionuţ s-a îmbolnăvit de febră Dengue, o afecţiune care se manifestă ca o răceală, dar care poate face complicaţii şi poate cauza hemoragii.
„Preţurile sunt mult mai mici faţă de România, cam la jumătate”
Tinerii vor să demontezemiturile conform cărora să călătoreşti full time e un lux şi ai nevoie de foarte mulţi bani.
În Asia au plecat cu un buget fix, însemnând o serie de economii şi venituri din colaborări pe care şi le-au asigurat încă din ţară. Toate cheltuielile de acolo şi le-au monitorizat printr-o aplicaţie mobilă, iar dacă într-o zi se întâmpla să cheltuiască mai mult decât şi-au propus, îşi echilibrau în următoarele zile cheltuielile, astfel încât să se plaseze la o medie de 50 de dolari/zi.
”Preţurile sunt mult mai mici faţă de România, cam la jumătate. Nu ne-am refuzat nici o plăcere, dar am fost foarte atenţi. De cele mai multe ori ne-am încadrat în cât ne-am propus pentru că Asia este destul de ieftină. De exemplu, am locuit în Bali într-un bungalou, cu mic dejun, piscină şi servicii de curăţenie zilnice, cu 20 de dolari pe noapte, un preţ imposibil pentru Europa şi România”, povestesc cei doi soţi.
Transportul şi cazările au fost cele mai scumpe, Chiperii menţionând că pregătesc un vlog despre buget şi despre cât i-a costat întreaga aventură.
”Suntem păsări călătoare”
Întrebaţi unde se văd peste 10 ani, Chiperii ne-au oferit un răspuns previzibil – fie într-un bungalou, pe malul oceanului, fie într-o casă pe plajă.
”Proiectul <HaiHui în doi> continuă atâta timp cât vom călători, asta e marea noastră pasiune. Suntem ca nişte păsări călătoare”, spun Ionuţ şi Andreia Chiperi.