Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 250 (7251)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a VI-a

Valoarea arborilor multiseculari şi importanţa stejarului din Cajvana, evidenţiate în cadrul unui simpozion

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare” Cajvana a organizat, la finele săptămânii trecute, a VI-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Arborii ocrotiţi, simbol al vitalităţii, diversităţii şi frumuseţii”.

Organizatorii evenimentului şi-au propus ca întreaga comunitate să conştientizeze valoarea ştiinţifică şi ecologică a arborilor multiseculari, dar şi importanţa europeană a stejarului din Cajvana.

În debutul evenimentului, directorul liceului din Cajvana, prof. Nicolae Robu, a declarat că îşi doreşte ca toate dezbaterile să îşi îndeplinească obiectivele principale, în special împiedicarea distrugerii de către om a unor specii de plante şi animale.

Prin prezentările lor, participanţii şi-au arătat preocuparea pentru educarea copiilor şi tinerilor ca cetăţeni responsabili, interesaţi de protecţia mediului şi şi-au împărtăşit exemple de bună practică pentru găsirea celor mai eficiente modalităţi de combatere a poluării şi de conservare a sănătăţii planetei.

Primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, le-a mulţumit celor prezenţi la eveniment şi a vorbit despre emblema localităţii pe care o conduce, stejarul multisecular.

„Stejarul nostru multisecular este unul dintre cei mai bătrâni stejari din Europa, stejar care a vegheat la evoluţia localităţii noastre şi sperăm că în viitor va fi sănătos, cu toate că dă semne de bătrâneţe şi apar diferite boli. Acest simpozion va fi benefic pentru toată lumea şi de pe urma lui toţi vom avea de învăţat”, a arătat Gheorghe Tomăscu.

Stejarul, cu o înălţime de peste 22 de metri şi o circumferinţă la înălţimea pieptului de 11 metri, este o mândrie pentru localnici, care spun că la umbra acestuia s-a odihnit şi domnitorul Ștefan cel Mare, cel care a dat şi numele localităţii, conform unei legende străvechi.

La finalul fiecărui discurs, directorul Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare”, prof. Nicolae Robu, a oferit o plachetă în semn de preţuire pentru cei care an de an şi-au făcut timp şi au participat la acest eveniment.

 

Implicare din partea mai multor instituţii

Cei prezenţi la simpozion s-au putut bucura şi de momente artistice, prezentate de elevii claselor a IV-a B şi C, coordonaţi de învăţătoarele Cristina Tomuţ şi Irina Jucan,precum şi de Ansamblul “Stejărelul”, coordonat de învăţătoarea Rahila Mârza, iar sceneta intitulată „La umbra Stejarului” i-a purtat pe cei prezenţi, pentru câteva clipe, în timpurile vechi, pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare. Momentul artistic a fost interpretat de o trupă de tineri din oraşul Cajvana şi de agentul-şef Petru Bodîrlău, din Vicovu de Sus, cel care a jucat rolul lui Ştefan cel Mare.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Suceava, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Grădina Botanică Iaşi, Primăria oraşului Cajvana, G.P.N. ”Stejărelul”, Cajvana, Gimnaziul din Crasna – Republica Ucraina, Liceul Teoretic “Pan Halippa” Edineţ - Republica Moldova, Liceul “Ștefan cel Mare şi Sfânt” Ropcea – Republica Ucraina.

Printre invitaţii de marcă ai evenimentului s-au numărat ec. Gavril Mîrza, fiu al localităţii, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, fost parlamentar; prof. Virginel Iordache – senator; prof. univ. dr. Elena Matei - Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti; prof. univ. dr. Cătălin Tănase -  prorector Universitatea “Al. I Cuza” Iaşi, directorul Grădinii Botanice “Anastasie Fătu” Iaşi; prof. univ. dr. Vasile Efros - decan Facultăţii de Istorie şi Geografie, Suceava; inspectori şcolari şi oaspeţi din Republica Moldova.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valoarea arborilor multiseculari şi importanţa stejarului din Cajvana, evidenţiate în cadrul unui simpozion.
 Vizualizări articol: 1265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoarea arborilor multiseculari şi importanţa stejarului din Cajvana, evidenţiate în cadrul unui simpozion0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei