Controlul pneumologic pentru identificarea riscului de apnee în somn, obligatoriu din data de 4 octombrie a.c. pentru toţi solicitanţii de permise auto pentru grupa II, dă bătăi de cap viitorilor şoferi şi asta pentru că, pe de o parte mulţi nu ştiu unde să meargă pentru acest control, iar pe de altă parte pentru că cei care sunt susceptibili a avea această afecţiune au la dispoziţie puţine clinici unde pot fi verificaţi.
Conform Ordinul nr. 1428/2019 privind modificarea anexei nr. 2 la Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, persoanele care doresc să obţină permis de categoria II, adică C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Tr, Tv, Tb, adică autovehicule de mari dimensiuni, precum autobuze, camioane, transport mărfuri, să facă şi un examen la specialitatea pneumologie.
Medicul pneumolog Sorin Nicolae, şeful secţiei Pneumologie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, a declarat, ieri, că solicitanţii se pot adresa secţiei Pneumologie de la orice spital sau cabinetelor de profil din Ambulatoriu sau private. La Suceava această secţie se află în primul pavilion din Spitalul vechi. Dr. Nicolae a precizat că în aceste cabinete solicitanţii trebuie să răspundă unui set de întrebări şi sunt supuşi unui examen clinic şi doar cei care sunt consideraţi cu risc sunt trimişi de medicul pneumolog pentru testul poligrafic la o clinică de specialitate care are laborator de somn, cea mai apropiată pentru suceveni fiind la Iaşi.
Testul poligrafic presupune internarea în clinică; în noaptea de diagnostic pacientul doarme cuplat la poligraf, care permite înregistrarea fluxului de aer la nivelul nasului, nivelul de oxigen din sânge, efortul respirator toracic, frecvenţa cardiacă, sforăitul şi poziţia corpului. Pentru cazurile complexe se foloseşte polisomnograful, un aparat care explorează în plus somnul şi care este utilizat sub supravegherea personalului de specialitate.
Riscurile la care vă expuneţi din cauza sindromului de apnee în somn nedepistat sau netratat
Ambele înregistrări sunt nedureroase şi se efectuează în timpul unei nopţi obişnuite. Rezultatul va fi analizat de specialist, care va stabili dacă pacientul are apnee în somn, cât de severă este şi ce tratament ar fi indicat.
Doctorul Nicolae a mai spus că spitalul din Suceava va putea realiza de anul viitor şi testul poligrafic, după ce medicul aflat acum la specializare va reveni în secţie, adică la începutul lunii martie 2020, astfel încât cei care au nevoie de aceste înregistrări să nu mai fie nevoiţi să meargă la Iaşi.
Literatura medicală arată că sindromul de apnee în somn (SASO) se caracterizată prin pauze respiratorii în timpul somnului care se repetă frecvent. Pauzele pot fi cu oprirea respiraţiei (apnee) sau doar cu micşorarea fluxului de aer (hipopnee). La adult, apneea este definită ca oprirea respiraţiei cu durata de cel puţin 10 secunde. Cu fiecare apnee sau hipopnee, nivelul de oxigen din sânge scade brusc. Depistat târziu şi netratat, SASO poate altera calitatea vieţii şi determina o serie de afecţiuni medicale precum hipertensiune arterială rezistentă la tratament, infarct de miocard, aritmii în timpul somnului şi moarte subită („a murit în somn”), accidente vasculare cerebrale, tulburări de atenţie, memorie şi concentrare etc. Din cauza somnolenţei excesive din timpul zilei şi a tulburărilor de atenţie şi concentrare, pot avea loc accidente cauzate de adormirea la volan şi accidente la locul de muncă.
Menţionăm că odată cu introducerea controlului pneumologic pentru solicitanţii de permis auto grupa II a crescut şi valabilitatea fişei medicale, de la 6 luni la 1 an de la data emiterii de către unitatea de asistenţă medicală ambulatorie autorizată.