O stradă din municipiul Suceava va purta numele „Doamnei comediei româneşti“, Tamara Buciuceanu Botez, plecată dintre noi săptămâna trecută, pe 15 octombrie.
Anunțul a fost făcut de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că demersul său este făcut în semn de recunoștință pentru celebra actriță, care a locuit în municipiul al cărui „Cetățean de onoare” este de 21 de ani.
„Avem două străzi cărora trebuie să le dăm nume, în cartierul Dealul Mănăstirii, realizat pentru tineri, la ieșirea din Suceava spre Botoșani, încât una din străzi va purta numele acestei îndrăgite artiste, iar cealaltă, al marelui chirurg Vasile Andriu”, a spus Ion Lungu.
Născută în 1929 la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu Botez a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Ion Băltăteanu, în 1952, după ce își începuse studiile de actorie în 1948 la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași.
Dar înainte de a ajunge la Iași, Tamara Buciuceanu Botez a locuit în Suceava, acolo unde tatăl ei a fost profesor la Liceul „Ștefan cel Mare” Suceava.
La același liceu cu renume a învățat și Tamara, căreia, după mai bine de 50 de ani, în
aprilie 1998, i s-a oferit, în semn de prețuire, titlul de „Cetățean de onoare” al Sucevei, împreună cu o medalie omagială, cu efigia Cetății de Scaun.
Replica Tamarei a fost pe măsura gestului, răspunzând cu un catren interpretat magistral: "Iată-mă-s isprăvniceasă/Visul mi s-a împlinit/M-ați cinstit cea mai aleasă/Și tot neamul s-a mândrit".
Tamara Buciuceanu Botez a murit pe 15 octombrie după ce a fost internată de urgenţă la Spitalul Elias, la începutul lunii, pe fondul unor probleme cardiace.
Personalitate unică, Tamara Buciuceanu Botez a scris pagini de istorie în cei peste 65 de ani de carieră, interpretând roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune şi film. A fost una dintre reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc, fiind supranumită „Doamna comediei româneşti".