Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 249 (7250)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Premieră

O operaţie rară în lume, protezarea gleznei, se efectuează astăzi la Spitalul de Urgenţă Suceava, sub coordonarea profesorului austriac Florin Ramadani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O intervenţie chirurgicală care se efectuează rar în lume şi deloc în România, montarea unei proteze de gleznă, va fi realizată, astăzi, la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, de echipa de la secţia Ortopedie a unităţii medicale, sub coordonarea profesorului austriac Florin Ramadani.

Prof. univ. dr. Florin Ramadani, de la Clinica Wels - Grieskirchen din Austria, este unul dintre cei mai renumiţi chirurgi ortopezi din Europa şi a răspuns pozitiv invitaţiei adresate de spitalul sucevean, în baza unei colaborări între cele două unităţi medicale, care a început în vara anului trecut. 

Managerul Spitalului de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că echipa de ortopezi condusă de şeful secţiei, dr. Răzvan Bandac, împreună cu profesorul Ramadani, va efectua astăzi „o sesiune de patru intervenţii chirurgicale, cu tehnici variate şi inovative, unele în premieră pentru spital, cum ar fi protezarea gleznei, tehnică inovativă şi dificilă care nu se efectuează încă în ţara noastră”.

În România intervenţia a fost realizată o singură dată, în urmă cu doi ani, la Iaşi, tot sub coordonarea profesorului Florin Ramadani.

Protezarea gleznei se face în lume de circa 10-15 ani, în câteva clinici europene, printre care spitalul Wels, unul dintre cele mai bine dotate din Europa şi numărul patru din toată lumea, cu un circuit de circa 340 de milioane de euro pe an şi unde se fac anual aproximativ 6.800 de operaţii de traumatologie şi ortopedie. 

 

În protezarea gleznei, pacientul va plăti costul protezei, iar spitalul va acoperi manopera şi spitalizarea

Doctorul Răzvan Bandac a explicat că deoarece protezarea gleznei nu este în programul de ortopedie din România, pacientul care urmează să fie operat astăzi şi-a achiziţionat singur proteza din Austria. Chiar dacă a plătit 5.000 de euro pentru proteză, pacientul, în vârstă de 53 de ani şi care suferă de o artroză posttraumatică severă a gleznei, nu va plăti costurile de spitalizare. În Austria, o astfel de intervenţii costă în total 30.000 de euro, în timp ce artroscopia gleznei, de care vor beneficia mâine un pacient în vârstă de 34 de ani şi unul de 41 de ani, cu leziuni artrozice posttraumatice de severitate medie a gleznei, costă 9.000 de euro. Al patrulea pacient de astăzi al echipei de medici ortopezi va suferi o intervenţie artroscopică a genunchiului, în vederea tratării instabilităţii ligamentare complexe a genunchiului.

Doctorul Bandac a precizat că după ce a selectat pacienţii ale căror cazuri se pretau la astfel de intervenţii a trimis toate documentele cu investigaţiile şi analizele medicale la profesorul Ramadani şi acesta a acceptat să vină la Suceava pentru coordonarea intervenţiilor. În vederea efectuării acestora, pentru transportul la Suceava a instrumentarului special au fost necesare câteva maşini.

„Intenţia noastră este ca cel puţin doi dintre chirurgii ortopezi pe care îi avem să se specializeze pentru astfel de intervenţii. Deoarece sunt operaţii care se fac rar şi care nu sunt în programul naţional, iar protezele sunt foarte scumpe, spitalul va acoperi spitalizarea şi manopera, urmând ca protezele să fie plătite de pacienţi. Important este că operaţia se va putea face la noi la spital şi pacienţii cărora le este recomandată nu vor mai fi nevoiţi să plece în străinătate, unde costurile sunt mult mai mari”, a afirmat managerul Vasile Rîmbu.

De altfel, şi profesorul Ramadani declara anul trecut, la Suceava, că va susţine spitalul din Suceava şi pe cel din Iaşi cu care colaborează, „să ţină monopolul chirurgiei de gleznă”. „Această chirurgie este minimal invazivă, cu un efect maximal. Glezna este puţin ignorată, chiar la Iaşi vin foarte puţini pacienţi, iar eu nu ştiu unde să-i duc pe pacienţii noştri. Dacă lumea o să ştie şi o să vină, nici voi nu o să ştiţi unde să mai duceţi pacienţii”, afirma medicul austriac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O operaţie rară în lume, protezarea gleznei, se efectuează astăzi la Spitalul de Urgenţă Suceava, sub coordonarea profesorului austriac Florin Ramadani.
 Vizualizări articol: 3299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O operaţie rară în lume, protezarea gleznei, se efectuează astăzi la Spitalul de Urgenţă Suceava, sub coordonarea profesorului austriac Florin Ramadani5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei