Elevii din toate cele trei cicluri de învăţământ preuniversitar din România – primar, gimnazial şi liceal – vor petrece mai puţin timp la şcoală.
Se întâmplă după ce Senatul a votat, luni, un proiecte de lege care prevede câte ore ar trebuie să stea, în medie, un elev la şcoală.
Astfel, proiectul de lege arată că un elev din ciclul primar ar trebui să petreacă la şcoală, în medie, 20 de ore pe săptămână, faţă de 19-22 de ore, cât este în prezent.
Un elev din clasele V-VIII ar trebui să aibă în fiecare săptămână 25 de ore de cursuri, faţă de 26-34 în prezent, iar liceenii vor petrece la şcoală, în medie, 30 de ore.
Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, care menţionează că odată cu aceste schimbări, vor trebui regândite toate programele şcolare.
„Astăzi avem programe supraîncărcate, elevii au un număr mare de ore şi stau la clasă 8, 9 ore/zi”, menţionează senatorul Pop.
Potrivit edupedu.ro, Legea Educaţiei Naţionale prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu şi 30 pentru liceu. La un an şi jumătate de la adoptarea acelei legi, Ecaterina Andronescu a modificat printr-o Ordonanţă de Urgenţă numărul orelor de la cele trei cicluri de învăţământ.
Proiectul aprobat luni, de Senatul României, aduce în actualitate articolul desfiinţat de Andronescu.
Proiectul a fost trimis spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
La începutul anului 2018, acesta a fost retrimis spre analizare către Parlament de către Administraţia Prezidenţială, unul dintre motive referindu-se la necesitatea realizării unei evaluări a impactului asupra resursei umane din educaţie.
De această dată, însă, preşedintele este obligat să promulge proiectul de lege.