O șmecherie a firmelor de construcții care ridică blocuri noi în municipiul Suceava, aplicată sub ochii strategic închiși ai Consiliului Local, a umplut municipiul reședință de județ cu clădiri înalte în zone de case. Fenomenul este vizibil în majoritatea cartierelor și este în expansiune. Găselnița e simplă. Regulamentul de urbanism adoptat de Consiliul Local în 1996 prevede că regimul de înălțime a unei clădiri se stabilește la cornișă, adică la partea superioară, ieșită în afară și ornamentată, a zidului unei construcții, care are rolul de a sprijini acoperișul și de a împiedica scurgerea apei de ploaie pe fața clădirilor. Altfel spus, unde se termină acoperișul și încep burlanele.
În aceste condiții, constructorii au apelat la mansardarea blocurilor, mai ales că înălțimea mansardelor nu este prevăzută de nici un act normativ, și coboară cu acoperișul până la înălțimea prevăzută în autorizație. Cel mai recent caz este al unui bloc care se construiește pe strada Dionisie Para, o stradă îngustă, cu lățimea puțin mai mare decât o alee, din cartierul Zamca. Blocul se ridică între case, într-o zonă în care regimul de înălțime este de P+2. Investitorul imobiliar, Marian Apăvăloaie, a primit autorizație de construire la începutul lunii mai a acestui an pentru un bloc cu parter, două etaje și mansardă parțial, cu terasă circulabilă parțial, un bloc cu 10 apartamente.
Conform certificatului de urbanism și autorizației de construire, înălțimea la cornișă trebuie să fie de maximum 10 metri.
A început să construiască și vecinii au constatat cu stupoare că în realitate blocul are trei etaje. L-au întrebat pe proprietar ce e cu al treilea etaj, el a răspuns că nu este etaj, ci mansardă și au ajuns la judecată. Instanțele au dat succesiv câștig de cauză constructorului, apreciind că regulamentul de urbanism local este respectat.
Conform definiției, mansarda este locuința situată imediat sub acoperișul clădirii. Etajul este nivelul care are deasupra un planșeu, în general orizontal. Înălțimea curentă între pardoseală și tavan pentru locuințe este minimum 2,60 m. În cazul blocului amintit, în documentație deasupra celui de-al treilea nivel este planșeu orizontal, proiectat la o înălțime de 2,70 m, specific etajelor, nu mansardelor, planșeu care este situat la 11,20 m. Cu toate acestea, pentru că blocul va avea un acoperiș care va coborî până la 10 metri, se consideră că respectă Regulamentul.
Mansardă sau etaj?
L-am întrebat pe Marian Apăvăloaie cum se va transforma etajul al III-lea, evident etaj, în mansardă. În fața blocului cu al treilea nivel ridicat, a declarat că nu este vorba despre un etaj și că acest lucru va fi clar când lucrarea va fi finalizată. „Am avut proces cu vecinii și instanța a decis. Am 10 metri la cornișă. Dacă era vreo neregulă, mă opreau cei din instanță”, a declarat Marian Apăvăloaie, subliniind că „o să discutăm la fața locului, când va fi gata”.
El a spus că și ultimul nivel este rezervat locuințelor, că va fi un singur apartament în care va locui el.
„Atâta timp cât instanța a spus că este în regulă, ar fi culmea să spună altcineva că nu e. Coama e înălțimea acoperișului, cornișa e de acolo de unde pornesc burlanele. Înălțimea va fi la 10 metri la cornișă, fără doar și poate. Am hotărâre judecătorească definitivă că pot construi, mă încadrez în parametrii legii. Ce fac eu aici e un lucru bun”, a afirmat cu superioritate tânărul investitor imobiliar.
Acoperișurile prelungi spre sol se văd și mai bine la un complex de 10 blocuri în cartierul Burdujeni. Aici, sub mansardă au încăput chiar două etaje, nu unul.
Funcționari din cadrul Serviciului Urbanism al Primăriei Suceava ne-au declarat că, din păcate, nu pot face nimic în astfel de cazuri. Ei au spus că au existat câteva tentative de a opri acest avânt al mansardelor, care s-au soldat cu plângeri în instanță din partea investitorilor imobiliari și chiar cu amenințări la adresa funcționarilor, că vor avea de plătit proiectele blocate. În astfel de situații, legislația nu apară funcționarii, care pot fi acuzați ușor de abuz în serviciu. Singurii care pot stopa fenomenul sunt consilierii locali, prin modificarea Regulamentului de Urbanism și modificarea normei referitoare la înălțime, în sensul de a fi măsurată la coamă, nu la acoperiș. Până atunci, putem avea blocuri și cu 50 de etaje între case, dacă acoperișurile ajung cu marginea aproape de pământ.