În această săptămână, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava este gazdă pentru o delegaţie de elevi şi profesori din Polonia, de la Şcoala Primară nr. 25 din Rzeszow, cele două instituţii fiind partenere într-un proiect ce vizează schimburi de experienţă dintre participanţi, activităţi comune, lecţii şi ateliere non-formale.
Va fi o săptămână densă, în care elevii gazdă vor lucra şi vor studia alături de colegii lor polonezi, iar prin intermediul acestor întâlniri, adolescenţii din cele două ţări îşi vor exersa şi îşi vor îmbunătăţi abilităţile lingvistice, capacitatea de a lucra în echipă, de a socializa.
Potrivit prof. Lăcrămioara Toma, directoarea şcolii gazdă, „în perioada 21-25 octombrie sunt planificate proiecte educaţionale la care vor participa 20 de elevi polonezi de 13 şi 14 ani, coordonaţi de patru profesori din Polonia, şi elevii clasei a VIII-a B, de la Şcoala Nr. 1 Suceava, care vor realiza activităţi atractive şi interesante, propuse de profesorii şcolii sucevene. Cele două şcoli au încheiat un parteneriat pentru <Îmbunătăţirea competenţelor cheie ale elevilor în educaţia limbilor străine, abilităţilor sociale şi planificarea viitoarei lor educaţii> în proiectul de <Mobilitate transnaţională a elevilor>”.
Lansarea proiectului
Lansarea proiectului s-a desfăşurat luni dimineaţă, în aula Şcolii 1, în prezenţa gazdelor şi a partenerilor.
În debutul întâlnirii, prof. Toma a menţionat câteva aspecte referitoare la unitatea şcolară din municipiu – istoric, dotări, resurse umane, performanţe ale elevilor, program şcolar etc.
De asemenea, prof. Anna Hadala, coordonatoarea din Polonia a proiectului „Mobilitatea transnaţională a elevilor”, a menţionat că acest proiect facilitează întâlnirea elevilor din ţări diferite, schimbul de experienţă, schimbul de culturi şi idei:
„Vrem să colaborăm cu voi, iar elevii să lucreze împreună. Vrem să ştim mai multe despre cultura voastră, despre România, despre oraşul vostru, istoria lui, să vedem similarităţi între zonele şi oraşele de unde provenim şi, nu în ultimul rând, să consolidăm o prietenie pentru viitor. (...) O altă componentă a proiectului este cea de învăţare, învăţarea limbii engleze în mod deosebit, folosirea acesteia în conversaţii internaţionale, activităţi care vă vor folosi în viitor, la viitoare slujbă, la studii, în afaceri etc.”.
Tot în programul zilei de ieri, elevii din clasa a VIII-a B, împreună cu diriginta Tamara Brutaru, alături şi de prof. Mirela Strugariu, Ileana Mânican, Lucica Găitan şi Cătălina Lucasevici, i-au invitat pe oaspeţi la o expoziţie de produse culinare bucovinene. Momente artistice le-au pregătit elevi din clasele a IV-a A şi a II-a A, iar conversaţii în limba polonă şi momente de recitări au avut elevii polonezi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 1: Karolina Longher, Diana Albu, Nicoleta Bivol, Bogdan Bivol, Miruna Arganisciuc, Andrei Arganisciuc, Emilian Calistru.
Prof. Lăcrămioara Toma a mai arătat că în zilele care vor urma, elevii vor participa împreună la lecţii de engleză cu prof. Diana Giorgia Salup Rusu; la ateliere comune despre geografia, istoria şi cultura României şi a Sucevei în cadrul proiectului „Suceava - trecut şi prezent”, cu profesorii Lăcrămioara Toma, Romică Grosu şi Dănuţ Lupuleac şi vor avea parte de o vizită educativă în judeţul Suceava cu prof. Tamara Brutaru, diriginta clasei, şi Liliana Timofti, consilierul educativ al şcolii.
Cum la Şcoala Nr. 1 se derulează în această perioadă şi proiectul intern „Toamnă de poveste”, prof. Ştefania Domunco îi va invita pe oaspeţi să participe la organizarea „Paradei costumelor” pentru „Caravana toamnei”.