Artistul plastic Radu Bercea a primit sâmbătă, 19 octombrie, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local Fălticeni, care a avut loc la Galeriile de artă ale Muzeului „Ion Irimescu” în deschiderea „Târgului Mărului”, titlul de ”Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni. Au fost prezenți la eveniment prefectul Mirela Elena Adomnicăi, deputatul Alexandru Rădulescu, directorul general al APIA, Adrian Pintea, directori ai instituţiilor de învăţământ, oameni de cultură locali, prieteni ai artistului din Fălticeni, Gura Humorului şi Suceava. Cu această ocazie a fost vernisată şi expoziţia cu lucrări semnate de Radu Bercea, „Omagiu Maestrului Irimescu”, dedicată împlinirii, pe 28 octombrie, a 14 ani de la trecerea la cele veșnice a sculptorului Ion Irimescu, expoziţie în care artistul humorean aduce în atenţie şi evenimentul anual dedicat mărului şi organizat în urbea de pe Şomuz.
Iniţiativa acordării celei mai înalte distincţii locale Maestrului Radu Bercea a aparţinut primarului Cătălin Coman, scriitorului Constantin Bulboacă şi directorului Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, Teodor Brădățanu şi se întemeiază pe constatarea că, în ultimii ani, Radu Bercea s-a implicat în viaţa culturală a Fălticenilor, în mod remarcabil, contribuind la sporirea imaginii de oraş cultural, prin expoziţii personale, ilustrarea unor cărţi având autori fălticeneni, donarea unui număr mare de lucrări în cadrul manifestărilor organizate în cadrul Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, Sinagogii din Fălticeni şi Sălii „Draga Olteanu Matei”.
Radu Bercea va fi înscris pe 25 octombrie în Cartea Valorilor Bucovinene
La vârstă octogenară, Radu Bercea este unul dintre cei mai activi artişti plastici bucovineni, motiv pentru care, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Fălticeni cu artistul, prefectul Mirela Adomnicăi l-a invitat vineri, 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la Şedinţa festivă a Colegiului Prefectural pentru a aşterne câteva gânduri în Cartea Valorilor Bucovinene.
„Maestrul Radu Bercea primeşte şi al cincilea titlu de Cetăţean de Onoare. L-a primit şi în Brazilia, Franţa, Ucraina, Gura Humorului, localitatea natală, dar şi la Fălticeni, unde a găsit liantul în ceea ce priveşte ziua de astăzi, mărul, care este o temă şi în picturile domniei sale şi tema principală a festivalului care se desfăşoară în aceste zile la Fălticeni. Sunteţi un reper al artei bucovinene, un supravieţuitor şi un exemplu pentru noi toţi, pentru ceea ce înseamnă să depăşiţi problemele şi greutăţile vieţii, să nu îţi pierzi dragostea faţă de oameni şi faţă de frumos, după cum se poate vedea şi în expoziţia de astăzi. Sunteţi parte din valorile Bucovinei şi ne dorim să consfinţim acest lucru şi în această Carte a Valorilor Bucovinene, unde au mai aşternut gânduri bucovineni de seamă, cu care ne mândrim”, a precizat prefectul Mirela Adomnicăi.
Sute de tablouri dăruite activităţilor culturale
În luările de cuvânt, deputatul Alexandru Rădulescu a apreciat modul în care în oraşul său, arta, priceperea, isteţimea, comerţul, folclorul, pot avea într-o frumoasă zi de toamnă un subiect comun, mărul, iar Adrian Pintea, directorul general al APIA, aflat pentru prima dată în Fălticeni şi participând pentru prima dată la o şedinţă solemnă în care se acordă un titlu de Cetăţean de Onoare, a scos în evidenţă faptul că APIA sprijină agricultura, roadele pământului fiind motiv de inspiraţie pentru artişti. Cuvântul de prezentare al artistului Radu Bercea l-a avut profesorul Constantin Bulboacă, care a fost completat de scriitorul Gheorghe Solcan cu câteva catrene.
„A cunoscut vicisitudinile istoriei, vremea a făcut ca regimul comunist să treacă cu nemilă peste el. Pe 30 aprilie 1959, când era elev la Şcoala de Pictură şi Arte Decorative „Octav Băncilă“ din Iaşi, a fost arestat de către organele de securitate, după ce unul din colegi l-a pârât că îi urăşte pe ruşi şi Bucovina şi Basarabia sunt ale noastre. Rezultatul, a stat în temniţele din Balta Brăilei până în 1964. După ce s-a stabilit la Gura Humorului, unde a avut o familie frumoasă şi doi copii, Radu Bercea, care s-a născut cu penelul în mână, cu acest talent extraordinar de a ne reprezenta şi de a spune tot ce trăieşte prin artă, şi-a continuat chemarea dată de Dumnezeu ca un adevărat ţăran român care munceşte zi de zi cu pensula, cu ideea. Este un om extraordinar iar titlul de Cetăţean de Onoare confirmă valoarea acestui om de o omenie deosebită. La Fălticeni pentru că a dăruit foarte multe tablouri pentru a fi oferite ca premii sau invitaţilor la serile de poezie dedicate poeţilor români şi organizate în fiecare lună, la Ziua Culturii Fălticenene, la festivalurile de teatru, etc.. Din câte am studiat, nu cunosc asemenea artişti care să facă treaba asta”, a precizat profesorul Constantin Bulboacă.
Peste 10.000 de lucrări semnate Radu Bercea
Despre Radu Bercea a vorbit şi prof. Codrin Benţa, un vechi prieten de călătorie, cu care domnul Radu Bercea a făcut mai multe excursii.
„Îl stimez, îl apreciez, este invitatul meu în excursiile pe care le facem împreună cu domnul Bulboacă în ţară şi străinătate. Este un călător, un artist, un om cu demnitate, cu o ţinută morală impecabilă. Fără să îl menajez îi spun că respectul lui este întărit de faptul că suntem aici împreună, de faptul că în comunitatea fălticeneană avem o sumedenie de tablouri pe care le-am achiziţionat de la el. Am socotit că, având în jur de 200 expoziţii vernisate până acum, la o medie de 50 de tablouri, se duc spre 10.000 de pânze, acuarele, grafice, pe care le-a produs omul pe care-l avem în faţă.
Astăzi, aici, la Muzeul Ion Irimescu, suntem împreună o comunitate care apreciază arta, suntem doritori să îl vedem pe domnul Bercea că, la peste 80 de ani, este alături de noi şi ne susţine în ceea ce facem. Dumnezeu l-a înzestrat cu un mare talent, de a fi un om frumos. A fost numit de regimul comunist duşman al poporului. Prin ceea ce facem noi aici, aducem o reparaţie morală şi îi dăm un titlu de Cetăţean de Onoare pe care îl echivalăm cu titlul de Prieten al poporului”, a fost mesajul prof. Codrin Benţa.
Radu Bercea, un model pentru cetăţenii din Fălticeni
Înainte de a-i înmâna onoranta distincţie locală, primarul Cătălin Coman, a precizat că Radu Bercea este considerat „fălticenean cu acte în regulă”.
„Prin experienţa sa de martir al închisorilor comuniste şi prin existenţa discretă, trăită fără ură şi fără orgoliu, cu generozitate, omenie şi înalt patriotism, artistul plastic Radu Bercea reprezintă un model şi pentru cetăţenii Fălticenilor, în mijlocul cărora se află mereu, fiind o prezenţă obişnuită la activităţile culturale organizate de instituţiile culturale din municipiul nostru. Prin urmare, considerăm că i se datorează respectul şi recunoştinţa generaţiilor de azi iar, prin atribuirea titlului de Cetăţean de onoare al oraşului Fălticeni, s-ar înfăptui un act de recunoaştere a meritelor sale culturale şi de încurajare a tinerei generaţii întru cinstirea valorilor româneşti.
Suntem recunoscători Maestrului. De azi înainte vă considerăm fălticenean și cu acte în regulă, ca să spun așa. Veți fi binevenit oricând la Fălticeni, nu doar în vizită la prietenii dumneavoastră, pentru că de azi înainte toți suntem prietenii dumneavoastră. Vă mulțumesc și vă felicit pentru întreaga activitate”, a spus primarul Coman.
Cu binecunoscuta-i modestie, şi în cuvinte puţine, lăsând lucrările domniei sale să vorbească mai mult, maestrul Radu Bercea a precizat: ”Sunt onorat de marea cinste pe care mi-ați făcut-o de a fi de astăzi înainte Cetățean de Onoare al acestui oraș. Vă mulțumesc!”
Expoziţia semnată Radu Bercea şi vernisată sâmbătă la Fălticeni, este o îmbinare între această zi frumoasă, ziua mărului, pe simezele Galeriei de Artă fiind tablouri care reprezintă foarte frumos acest lucru, şi respectul faţă de cea mai mare valoare a Fălticeniului cu care ne mândrim, Maestrul Ion Irimescu. Special pentru Şcoala de Subofiţeri Jandarmi, „Petru Rareş”, pictorul Radu Bercea a realizat un tablou închinat unui eveniment semnificativ din istoria neamului românesc şi a unităţii militare, „Ziua de 1 decembrie 1918”, eveniment la care a participat şi fanfara Regimentului 16 Dorobanţi, regiment în clădirile căruia se desfăşoară procesul instructiv – educativ al viitorilor jandarmi.