Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) ,,Sf. Andrei’’ Gura Humorului a organizat pe 11 octombrie 2019 un Simpozion Internațional de Fizioterapie, la care au participat specialiști din domeniul fizioterapiei din România, Polonia și Republica Moldova.
Au răspuns invitației prof. dr. Ion Ene Mircea, de la Universitatea Dunărea de Jos Galați, prof. dr. univ. Daniela Crăciun de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, asistent dr. Mihai Constantinescu și dr. Francis Tadeus Danelciuc, președintele Colegiului Fizioterapeuților din România, cât și colegii din școlile partenere din Polonia, Anna Duda – Kras, director adjunct al Centrului Special Școlar Educațional Nr. 2 im. J. Korczaka din Cracovia și Jerzy Turek, director adjunct al Centrului Special Școlar Educațional im. J. Twardowskiego din Bochnia, împreună cu profesorii fizioterapeuți Agnieszka Żychowicz și Elżbieta Włodek.
Din Republica Moldova, de la AO APKTM „Medkinetica”, au participat kinetoterapeutul Potapenco Roman, președinte, și kinetoterapeutul Rusu Evghenii, vicepreședinte. Printre invitați s-au mai aflat și kinetoterapeuții Nicolae Vlad Chihaia, de la Nucleum Clinic, Alfred Alexandru Antonesi, reprezentant al SC Ortoprofil Prod România Suceava, dr. Ioan Iețcu, medic primar, studenți din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, colegii de la Centrul de servicii multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, reprezentat de Maria Ulici, coordonator personal de specialitate. Din partea Consiliului Județean Suceava a răspuns invitației vicepreşedintele Gheorghe Niţă.
Întâlniri benefice
Am aflat de la organizatori că simpozionul are ca scop sprijinirea fizioterapeuților din țară, în demersul lor profesional, prin schimbul de experiență ce se realizează în cadrul unei astfel de acțiuni. „Fizioterapia este o parte esențială a serviciilor de îngrijire de sănătate care furnizează servicii, pentru dezvoltarea, menținerea și restabilirea capacității de mișcare. Din păcate, statisticile recente arată un număr tot mai mare de persoane a căror capacitate de mișcare a fost afectată, prin urmare, aceste întâlniri care au loc între profesioniști sunt benefice”, au completat reprezentanții Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei”.
Simpozionul a fost organizat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului,în colaborare cuColegiul Terapeuților din România, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, avizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și se află la a doua ediție. Reușita activității s-a datorat în principal implicării cadrelor didactice de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului, coordonate de prof. Mihail Ciocoiu, directorul institiției, și de prof. kinetoterapeut Cezar Strugariu.