Municipiul Suceava şi localităţile din jurul acestuia, asociate în cadrul Zonei Metropolitane Suceava, vor putea accesa finanţare pentru proiecte în valoare de 185 de milioane de euro, în următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene.
Primarul Ion Lungu a precizat că strategia 2021-2027 a fost discutată şi cu reprezentanţi guvernamentali, săptămâna trecută, la Colegiul Director al Asociaţiei Municipiilor din România, de la Sibiu, unde a fost prezent.
„O cauză a accesării greoaie a fondurilor europene este centralizarea. Astăzi, toate deciziile se iau la Bucureşti, iar acolo lucrurile decurg destul de greu. De aceea ne dorim o descentralizare reală, să putem depune proiecte pe municipiu, să putem depune proiecte în asociere cu alte municipii şi să acţionăm în cadrul zonei metropolitane”, a spus Lungu.
Edilul a precizat că potrivit datelor consultanţei realizate de Banca Mondială pentru Comisia Europeană, municipiul Suceava ar putea atrage finanţare de 140 de milioane de euro, plus 45 de milioane de euro pentru celelalte localităţi cu care s-a asociat.
„Zona metropolitană Suceava are deja aprobată strategia de dezvoltare pentru 2014-2020 şi are 58 de proiecte ce pot fi aplicate, în valoare de 165 de milioane de euro (772 de milioane de lei)”, a mai spus Lungu, care va solicita, la întrunirea de săptămâna viitoare a Colegiului Director al Zonei Metropolitane Suceava, actualizarea documentaţiei pentru proiectele existente.
„Iată că iese soarele şi pe strada Zonei Metropolitane. Până acum, din păcate, nu am putut aplica proiecte europene pentru că municipalităţile au fost pe axa de dezvoltare urbană, iar restul pe cea de dezvoltare rurală”, a remarcat Ion Lungu, care s-a arătat încrezător în şansa dezvoltării de proiecte de anvergură pe Zona Metropolitană.