joi, 17 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 243 (7244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Insomnia (II)

În articolul anterior, în exerciţiul prezentat, am făcut referire la un punct de acupunctură localizat pe tălpi – Rinichi 1 – care este locul de plecare al meridianului Rinichi. Pentru cititorii nefamiliarizaţi cu meridianele energetice şi punctele de acupunctură, vă prezentăm mai jos câteva informaţii fundamentale despre acest domeniu.

În anul 1951, dr. Yoshio Nakatani a dezvoltat o tehnică de diagnosticare a sănătăţii cu ajutorul electricităţii. Măsurând rezistenţa electrică a pielii, cercetările lui au dovedit că punctele de la suprafaţa pielii formează o reţea.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Seul au confirmat recent existenţa meridianelor energetice, pe care le numesc o parte importantă a sistemului cardiovascular. În cercetare au folosit şi metode biofizice injectând în organism o substanţă specială cu scopul de a colora meridianele şi au reuşit să vadă exact circuitele energetice. Astfel, au ajuns la concluzia că meridianele nu sunt superficiale, la nivelul pielii, ci sunt adevărate canale prin care circulă lichidele care formează celulele stem. Totodată, au folosit şi computerul tomograf pentru a scana şi observa structurile microvasculare, ajungând astfel la concluzia că acestea corespund cu harta meridianelor din acupunctură.

Fiecare meridian are un punct de plecare şi unul final (de sosire). Punctul final al unui meridian este legat de punctul de plecare al următorului. Astfel, toate meridianele sunt unite între ele, ceea ce determină un ciclu fără sfârşit al curgerii libere a energiei prin organism. Dezechilibrele de natură fizică, emoţională, mentală şi spirituală pot bloca fluxul energetic, ducând în cele din urmă la apariţia bolilor.

Cei mai mulţi autori descriu 138 de meridiane. Din acestea, 12 au puncte proprii şi se numesc meridiane principale. Au un segment proiectat pe piele şi altul interior, care ajunge la organe. Pe aceste meridiane se găsesc amplasate 361 de puncte. Fiecare meridian are un traseu clar definit – din această cauză în qigong-ul medical şi în psihologia energetică se pot folosi apăsări cu degetele. Energia indusă astfel prin atingere este transmisă de-a lungul canalului pentru a restabili buna circulaţie a fluxului energetic.

Cele 12 meridiane principale sunt denumite după numele organului sau sistemului cu care au cea mai strânsă legătură: ficat, plămâni, intestin gros, stomac, splină-pancreas, inimă, intestin subţire, vezică urinară, rinichi, pericard, 3 focare şi vezică biliară. În terapie meridianele sunt utilizate pentru menţinerea sănătăţii organelor. De exemplu, în qigong-ul medical şi în psihologia energetică, insomnia este vindecată prin echilibrarea realizată asupra meridianelor rinichi, ficat, splină-pancreas şi inimă. Mai multe informaţii vom oferi în articolele următoare.

Pentru a amplifica eficacitatea în tratarea insomniei a „Exerciţiului celor trei direcţii”, ce a fost prezentat în articolul anterior, doctorul american Maoshing Ni recomandă stimularea următoarelor puncte de acupunctură cu o oră înainte de culcare: A. Punctul de acupunctură Pericard 6 ce este localizat la o distanţă de trei degete deasupra încheieturii mâinii stângi, între cele două tendoane, pe interiorul antebraţului. Aplicăm tensiune moderată cu degetul mare al celeilalte mâini şi menţinem această presiune timp de 5 minute. Repetăm pe ambele braţe. B. Punctul de acupunctură Inimă 7 ce este localizat pe partea interioară a mâinii, la capătul pliurilor ce se formează când flexăm încheietura mâinii, sub degetul mic. Aplicăm pe acest punct o presiune moderată timp de 5 minute cu degetul mare. Repetăm pe ambele braţe.

„În cazul unui pacient de 41 de ani cu insomnie cronică, exerciţiile recomandate de mine şi-au dovedit eficacitatea. Simptomele s-au diminuat treptat şi au dispărut după practicarea lor, în decurs de o lună. Acesta după 11 ani a putut în sfârşit să aibă un somn odihnitor.” (psiholog Mihai Moisoiu)

 

Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Insomnia (II).
 Vizualizări articol: 3889 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 31 voturi
Insomnia (II)5.0531

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei