Pe 16 octombrie, Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia a marcat Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare, problemă mondială care a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare pe agenda publică şi politică din ultimii ani. Importanţa acestui subiect va continua să crească, având în vedere nevoia de a hrăni o populaţie mondială aflată în creştere.
Aga Zica, reprezentatul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, a trimis materiale promoţionale Şcolii Şcheia, cadrele didactice prezentându-le elevilor claselor V-VIII şi părinţilor invitaţi la activitate. Atât elevii, cât şi părinţii au fost interesaţi, unii dintre ei afirmând că nu ştiau câte alimente sunt aruncate şi câtă risipă se face în România, dar şi în lume.
Prof. Claudia Vornicu, de la Şcoala Şcheia, a menţionat că în România risipa alimentară se ridică la 6.000 de tone pe zi. Un român aruncă zilnic 350 g de mâncare, ajungând să risipească anual 129 de kilograme de alimente.
Românii risipesc aproape cât media europeană, deşi au venituri mult mai mici şi cheltuiesc cam 40% pe mâncare.
Invitaţii activităţii au fost întrebaţi ce pot face să reducă risipa alimentară. Mulţi dintre ei au răspuns că ar trebui să cumpere produse în cantităţi mai mici, pentru a nu fi nevoiţi să le depoziteze în frigider şi apoi să le arunce. De asemenea, au spus că ar trebui să verifice mai atent termenul de valabilitate al produselor şi, nu în ultimul rând, să ofere produse şi celor care nu au, persoanelor nevoiaşe.
De asemenea, cadrele didactice le-au vorbit celor prezenţi despre siguranţa alimentară.
Părinţii au înţeles că trebuie să aibă mare grijă de alimentaţia copiilor lor, deoarece numai în acest fel aceştia vor creşte sănătoşi, fără a fi nevoiţi să apeleze la serviciile medicale.
„Opriţi risipa alimentară! Împreună să păstrăm planeta verde! A fost sloganul după care s-a desfăşurat această activitate. Părinţii şi elevii au fost încântaţi de activitate şi în acelaşi timp şi-au manifestat dorinţa de a participa şi la alte activităţi de acest gen”, a transmis prof. Claudia Vornicu.