Ziua Naţională a Alimentaţiei şi combaterii risipei alimentare este celebrată, astăzi, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, printr-o campanie de informare şi de conştientizare a publicului larg privind problema siguranţei şi a risipei alimentare la noi în ţară.
Obiectivele principale ale campaniei sunt, conform unui comunicat de presă transmis de directorul executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, creşterea rolului şi a gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi a publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice în domeniul reducerii risipei de hrană din România şi asigurarea siguranţei alimentelor; promovarea pe agenda guvernamentală şi parlamentară a măsurilor privind reducerea risipei de alimente în România; conştientizarea decidenţilor politici asupra necesităţii aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare şi a normelor de aplicare ale acesteia.
Parteneri în realizarea campaniei sunt furnizorii de servicii medicale, unităţile administrativ-teritoriale cu asistenţă medicală comunitară şi Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava.
„Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare pe agenda publică şi politică din ultimii ani. Importanţa acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populaţie mondială aflată în creştere. Asigurarea securităţii alimentare a populaţiei este obligaţia fiecărui stat. Problema securităţii alimentare, a accesului populaţiei la produse agroalimentare de bază şi de calitate corespunzătoare constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare”, a arătat dr. Grădinariu, subliniind că asigurarea securităţii alimentare pentru toţi indivizii „contribuie la liniştea socială, la stabilitate şi prosperitate”.