”Ochelarii fericirii”, lucrare de cercetare elaborată de doi elevi suceveni în mai bine de doi ani de muncă, a fost prezentată în cadrul Expoziţiei/ concurs pentru tinerii inovativi din Uniunea Europeană – EUCYS, luna trecută, în capitala Bulgariei, Sofia. Ioana Ruxandra Greculeac (Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Suceava) şi Tudor Petracovici (Colegiul Naţional ”Ștefan cel Mare” Suceava), ambii elevi în clasa a XI-a, nu sunt la prima lucrare de cercetare şcolară, ei având la activ încă două, dintre care una care a reprezentat o reconstituire a unui experiment celebru realizat de către Nikola Tesla.
Ochelarii fericirii reprezintă un dispozitiv smart, care reuşeşte să identifice starea de spirit a utilizatorilor prin măsurarea unor paramentri (puls, temperatură, umiditatea pielii) şi să răspundă emoţiilor negative, contracarându-le.
Proiectul
Potrivit celor doi coechipieri, „lucrarea <Ochelarii fericirii> a pornit de la un studiu asupra motivelor pentru care oamenii, dar în special adolescenţii, sunt fericiţi, respectiv nefericiţi, în marile culturi ale lumii şi a relaţionat stările de fericire cu practicile culturale aferente, dar şi cu emoţiile fundamentale implicate (bucurie, tristeţe, frică, furie/dezgust)”.
Aceştia au explicat că lucrarea a definit două niveluri de fericire: fericirea profundă (dată în special de o bună stimă de sine, de o sănătate corespunzătoare, de un bun statut social) şi epifericirea (fericirea de moment), identificând sursele de bază ale acestora – nevoia de iubire, nevoia de a excela într-un domeniu şi nevoia de independenţă.
„De asemenea, lucrarea a propus pentru cel de-al doilea nivel moduri în care emoţiile negative: tristeţea, frica, furia, dezgustul pot fi contracarate prin intermediul unor realităţi virtuale, acceptate ca reale de către creier. Acestea stimulează secreţia aşa-zişilor hormoni ai fericirii şi atenuează stările psihice care pot genera nefericire la un anumit moment. Modul de contracarare a emoţiilor negative a fost una dintre inovaţiile proiectului”, au precizat liceeni.
Ochelarii analizează starea de moment a utilizatorului
Din punctul de vedere al hardului şi softului, ”Ochelarii fericirii” au propus un dispozitiv de colectare a unor date biologice ale stării de moment a purtătorului (pulsul, temperatura şi umiditatea pielii din apropierea tâmplei), au identificat tipul de stare psihică a acestuia şi intensitatea de manifestare. În funcţie de acestea, au propus un răspuns pe care telefonul propriu să-l dea purtătorului.
Ochelarii, în comunicare cu telefonul purtătorului, au fost astfel un dispozitiv de colectare, interpretare de date şi de stabilire a unor răspunsuri posibile pentru un voluntar ”testat”.
Operaţia de testare a durat maxim două minute, în care voluntarul a vizionat patru secvenţe de filme, reprezentative pentru cele patru emoţii fundamentale, iar datele au fost interpretate în mod inedit, prin intermediul unei funcţii definite de către autori.
Valorile acestei funcţii decideau tipul şi intensitatea răspunsului pe care purtătorul ochelarilor îl primea din partea telefonului.
Proiect apreciat de juriu
Elevii au povestit că lucrarea a fost apreciată de juriu pentru interdisciplinaritatea ei şi pentru faptul că într-un timp relativ scurt realizează atât elemente de diagnoză, cât şi de prognoză, deşi evaluarea propriu-zisă a fost mai mult monodisciplinară. În plus, de-a lungul întregii perioade a concursului, vizitatorii şi participanţii de la celelalte standuri s-au dovedit încântaţi să-şi testeze nivelul de fericire şi să exprime faptul că o pereche de astfel de ochelari ar putea fi soluţia pentru unii dintre prietenii lor adolescenţi. Autorii sunt hotărâţi să perfecţioneze prototipul şi să analizeze modul în care acesta ar putea fi valorificat pe piaţă.
În realizarea lucrării, cei doi elevi au fost coordonaţi de prof. Anca Viorica Greculeac, de la Colegiul ”Petru Rareş”.