Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” a sărbătorit, ieri, ziua instituţiei de învăţământ, aleasă după ziua de naştere a compozitorului Ciprian Porumbescu. În acest an, programul manifestărilor a inclus şi proiectul „Punţi între generaţii”, care a adus alături de elevii şi profesorii liceului membri ai asociaţiei israeliene „Copiii Sucevei”, din care fac parte evrei originari din Suceava emigraţi în Israel, Canada şi Statele Unite ale Americii.
Celebrarea a început cu Imnul de Stat al României, interpretat la trompetă de elevi ai şcolii, după care Alexandru Erhan, din clasa a XI-a, a emoţionat publicul cântând la vioară „Balada” şi la pian „Hora detrunchiaţilor”, de Ciprian Porumbescu. Tot la pian, Andreea Lupescu, din clasa a X-a, a cântat „Zâna Dunării”, iar corul şcolii, Vivat Musica, a interpretat două cunoscute piese în limba ebraică: Hallelujah şi binecuvântarea Sim Shalom, acompaniaţi cu entuziasm de oaspeţii din străinătate. „Mâini şi voci de aur” s-a auzit la finalul programului muzical, printre ovaţiile şi aplauzele îndelungi ale spectatorilor.
Partea a doua a manifestării a fost dedicată proiectului „Punţi între generaţii”, prezentat succint de trei dintre artizanii acestuia – directorul Colegiului de Artă, prof. Alexandra Bejinaru, prof. univ. dr. Elena-Brânduşa Steiciuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, şi autorul Beni Budic, originar din Suceava şi plecat în Israel din anii ’60, de la ale cărui nuvele publicate de revista „Bucovina literară” în anii 2017-2018 a pornit acest proiect educaţional. Prof. Steiciuc a subliniat că ideea a fost lansată de o altă suceveancă plecată în Israel, dr. Lily Weintraub Pauker, care a reuşit să coaguleze „Copiii Sucevei” într-o acţiune menită să transmită generaţiilor de astăzi „informaţii de tip memorialistic privind viaţa publică şi viaţa privată în vechea Cetate de Scaun, de-a lungul secolului XX: viaţa familială, educaţia, elemente ale cotidianului - alimentaţia, îmbrăcămintea, modalităţile de a petrece timpul liber”, după cum a spus prof. Brânduşa Steiciuc. La reuşita proiectului au contribuit atât profesorii Camelia Rusu Sadovei, Manuela Muscă, Iulia Buraciuc şi toţi ceilalţi profesori coordonatori ai elevilor din „publicul ţintă”, cât şi copiii care au îmbrăţişat ideea.
Elevii cu cele mai bune lucrări au fost premiaţi de „Suceava’s children”
Autorul Beni Budic le-a mulţumit elevilor implicaţi şi a evocat amintiri dragi din Suceava anilor '50: cinematografele oraşului, Casa Bodinger, a unei familii care avea o casă de modă pentru copii şi a cărei urmaşă, artista Mara Bodinger, a fost, ieri, în sală, precum şi imaginea criticului de artă Mihai Drişcu, fost coleg de şcoală la Suceava, mort puţin înainte de Revoluţia din 1989 „într-un accident de circulaţie ciudat”. Beni Budic a propus conducerii Colegiului de Artă să dea numele lui Mihai Drişcu uneia din sălile şcolii, propunere acceptată imediat de directorul Alexandra Bejinaru, care a anunţat că un atelier de pictură se va numi Mihai Drişcu.
Scriitorul româno-israelian a mulţumit, de asemenea, sucevencei Ica Mîndrilă pentru efortul constant de a readuce în memoria oamenilor imagini cu Suceava de altădată, pe pagina de Facebook "Suceava, leagănul sufletului nostru!". „Toţi am realizat aici o punte peste generaţii şi, dacă păşim pe această punte, vedem că tinerii anilor 50 şi cei de azi au aceleaşi visuri, aceleaşi aspiraţii”, a spus Beni Budic.
La finalul manifestării, asociaţia „Copiii Sucevei” a premiat elevii care au realizat cele mai bune lucrări de artă plastică şi creaţie literară pornind de la textele memorialistice despre Suceava, ale lui Beni Budic. Premiile au fost înmânate de Paul Leinburd, care a spus că a venit special din Canada pentru această ocazie.
La Arte plastice, premiul I a fost obţinut de Oana Maria Lupu, cu lucrarea „Vis cinematografic”. Premiul II l-a primit Roxana Burdujoc, premiul III – Roxana Gînscă şi menţiune - Bianca Braşcan. La secţiunea Desen/Artă grafică – Mario Blaga a obţinut premiul II, Claudiu Mazepiuc a primit premiul III, iar menţiune - Leonard Vornicu.
La Literatură - premiul I a fost acordat Iustinei Caliniuc, premiul II - Maria Sburlea şi premiul III – Oana Burac. Premiul I a fost de 200 de lei, premiul II - 150 de lei, premiul III - 100 de lei şi menţiunea - 50 de lei. Preşedintele juriului a fost Elena-Brânduşa Steiciuc. Precizăm că la Ziua Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” a fost prezentă şi preşedinta asociaţiei „Suceava’s children”, dr. Lily Weintraub Pauker.
Pe lângă evenimentul de la liceu, asociaţia a organizat la cimitirul evreiesc şi la sinagoga din oraş şi activităţi de comemorare a 78 de ani de la deportarea evreilor bucovineni în Transnistria.