Casa în care a trăit marele om politic Iuliu Maniu a devenit, de la finele săptămânii trecute, casă memorială, un demers de suflet, o reparaţie morală, pentru care s-au implicat financiar peste 500 de donatori din România. Unul dintre ei a fost medicul veterinar sucevean Petrea Dulgheru, care a fost prezent, sâmbătă, la inaugurarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, în localitatea Bădăcin, judeţul Sălaj.
Dulgheru a revenit la Bădăcin după mai puţin de un an. În decembrie 2018, acesta a plantat în curtea casei lui Maniu un brad adus din Bucovina, brad despre care a avut surpriza plăcută să constate că s-a prins.
„Suntem peste 500 de donatori, care am contribuit pentru ca Iuliu Maniu să aibă o casă memorială, o reparaţie târzie pentru marele om politic. Dacă la Sighet, în locul în care a murit, mergem să-l comemorăm şi avem în faţă chinul şi moartea, aici, la Bădăcin, găsim suflet, viaţă, aici îl simţim lângă noi. La Bădăcin casa lui Maniu a fost din nou plină de musafiri, aşa cum îi plăcea lui’, a spus Petrea Dulgheru.
Casa în care Maniu a trăit a fost finalizată în 1940 şi s-a păstrat în mare parte, în ciuda faptului că în perioada comunismului a fost spital sau depozit de îngrăşăminte.
Printre altele, oaspeţii casei memoriale pot vedea biroul de lucru al marelui om politic, pianul original, camera-dormitor, fotoliile pe care îşi primea oaspeţii şi salonul mare al casei, devenit sală de expunere, cu foto-documente privind viaţa şi activitatea liderului PNȚCD.
În curte sunt mormintele părinţilor lui Iuliu Maniu şi ale altor membri ai familiei sale. Simbolic a fost amenajat şi „mormântul în care ar fi trebui să odihnească marele om politic Iuliu Maniu”. Se ştie că Iuliu Maniu, mort la Sighet, a fost aruncat de comunişti într-o groapă comună din apropierea închisorii şi nu i se cunoaşte cu exactitate locul de veci. Marea dorinţă a lui Maniu a fost de a fi îngropat la Bădăcin şi pe acest considerent a fost realizat un mormânt simbolic, lângă casa memorială.
Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de către autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. Prin sentinţa dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. A fost mai întâi închis în penitenciarul din Galaţi, iar în august 1951 a fost transferat împreună cu Ion Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Bătrân, în prag de 80 de ani, Iuliu Maniu a mai rezistat la Sighet un an şi jumătate.
„Pentru mine, Maniu este unul dintre marii martiri ai acestui neam. Îl respect pentru ţinuta ireproşabilă, pentru ce a făcut pentru acest neam şi pentru faptul că la venirea comuniştilor nu a plecat cu onoruri, ci a înfruntat destinul cu demnitate”, şi-a explicat Petrea Dulgheru implicarea atât de adâncă în proiectul legat de omagierea omului politic.
Omul care a luptat cel mai mult în ultimii ani pentru acest proiect a fost preotul greco-catolic Cristian Borz, din Bădăcin, iniţiatorul proiectului de reabilitare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu".